1 квітня 2021, 18:00, ЗЗР

Названо основну загрозу посівам озимих: як захистити урожай

Про це йдеться у матеріалі «Підготовка до сезону: особливості сівби, зміни у живленні та захисті рослин».

Як зауважує Олександр Хмелюк, менеджер з розвитку агротехнологій у західному регіоні LNZ Group, оскільки довгий період трималась плюсова температура й зима наступила досить пізно, озимі культури практично весь час вегетували. Але потім відбулося досить різке зниження температури, а посіви були недостатньо загартовані. Через це сталося підмерзання листкової поверхні, яка на сьогодні вже є мертвою і відповідно стає поживним середовищем для розвитку грибів.

«Через загрозу поширення грибних хвороб на більшій частині території країни посіви озимих потребуватимуть раннього фунгіцидного захисту у фазу «кущення». Тобто не як традиційно починають працювати фунгіцидами на початку «виходу в трубку», фаза ВВСН-31-32, або ТО1, а доведеться працювати раніше, за настання температури +5°С. Щоб якомога швидше зупинити розвиток хвороб, які уже заселилися на відмерлих листочках цього зимового періоду і будуть розповсюджуватись на верхні яруси, поки здорового, листового апарату», — радить пан Олександр.

Вирощування озимих на Одещині: технологія та вибір препаратів
Читати

Те, що варто акцентувати увагу на фунгіцидах, підтверджує і Євген Черненко, заступник керівника відділу технологічної підтримки «Ерідон». Він зазначає, що посіви озимих мали симптоми ураження хворобами ще входячи в зиму. Крім того, велика кількість інфекції міститься на уражених рештках, які перебувають під чималим шаром снігу, що в свою чергу забезпечить збудників вологою для розвитку й надалі призведе до ураження посівів.

«Ми рекомендуємо Букат, Вето, Кларк, Комплер, Скайвей Хрro, Голдер Супер. Також хочеться звернути увагу на ґрунтові гербіциди, які при дотриманні технології застосування та за наявної вологи покажуть свою ефективність на 100%. Це Тайгедер, Прометер Актив, а також нові препарати — Полтер Голд 500 SC та Пропоніт Т», — зауважує Євген Черненко.

Як наголошує Олександр Хмелюк, зі змінами клімату, коли він із помірно-континентального змінюється до більш різкого континентального з великими перепадами між максимальною і мінімальною температурою протягом доби, дедалі більше ризиків буде мати застосування гормональних гербіцидів на злакових зернових і на кукурудзі.

«Йдеться про те, що «вікно» їх можливого внесення буде досить мале, тому що, з одного боку, в нас обмеження температури, а з другого, нас обмежує фаза внесення по культурі. Гормональні гербіциди вносять у фазу кущення на зернових і від 3 до 5 листків повністю розвинених на кукурудзі. Виходить, що раніше ми не можемо внести через низькі температури (а такі д.р. за низьких температур мають низьку гербіцидну ефективність та ще й проявляють токсичну дію на культуру). І пізніше теж не можемо, бо фаза розвитку культури пройшла — рослина починає переходити до генеративного етапу розвитку, і відповідно в той період гормональні продукти вже застосовуватися не можуть», — пояснює Олександр Хмелюк.