1 квітня 2021, 08:00, Технології

Агропідприємство поділилось досвідом роботи зі збідненими та деградованими ґрунтами

Стратегію покращення «здоров’я поля» та водночас економічно ефективного управління «бідними» легкими ґрунтами в реальних виробничих умовах відпрацьовує господарство AgriLab Farming, повідомляє прес-служба компанії.

В агролабораторії AgriLab відмічають непоодинокі випадки, коли в межах високопродуктивних полів з’являються ділянки, які по забезпеченню органічною речовиною та іншими ресурсами досягають рівня збіднених дерново-підзолистих ґрунтів. Водночас при ефективному управлінні навіть на бідних легких ґрунтах агровиробництво може бути прибутковим. Як приклад — поля власного господарства AgriLab Farming.

Читати по темі: Підготовка до сезону: особливості сівби, зміни у живленні та захисті рослин

В господарстві AgriLab Farming провели агродіагностику усіх своїх полів, площею 1,12 тис. га у Чернігівській області. Дані аналізу свідчать, що 75% площ — здебільшого збіднені, легкі (з переважною фракцією піску) та дуже строкаті за властивостями ґрунти.

«На масивах господарства є багато низькопродуктивних зон, які хаотично розкидані в межах полів. За результатами агродіагностики з’ясували, що рівень ефективної врожайності по кукурудзі на цих полях коливається від 5 до 7 т/га. Отже, прибутковими такі поля можуть бути лише за умови оптимального використання ресурсів. Водночас, стоїть завдання покращення родючості цих ґрунтів. При тому схожі характеристики, як і поля AgriLab Farming, мають мільйони гектарів ґрунтів с.-г. угідь України», — йдеться у матеріалі.

В AgriLab Farming почали втілення стратегії землекористування, яка дозволить вести прибуткове господарство на «бідних» ґрунтах з поступовим підвищенням родючості ґрунту та покращення загального агрофону. Першим кроком цього стала розробка індивідуальної технологічної карти для кожного поля з огляду на його особливості, яка передбачає впровадження точних і ресурсозберігаючих технологій.

«Як і кожен агровиробник, ми прагнемо отримати прибуток. Проте як ніхто розуміємо, що для досягнення оптимальних врожаїв потрібні «здорові» ґрунти. Враховуючи можливості і специфіку наших строкатих ґрунтів ми розробили індивідуальні «рецепти» для кожного поля. Вже в перший рік починаємо працювати з точним та диференційованим підходом до розподілу ресурсів в межах полів, адже інакше на наших землях просто не досягнути потрібного результату», — розповів Ярослав Бойко, СЕО Агрілаб.

Алгоритмами своїх дій AgriLab Farming відкрито ділиться з аграріями, адже збіднілі ґрунти, низькопродуктивні ділянки – проблема багатьох господарств.

«Сьогодні конче необхідні ті рішення, які зберігають вуглець і органіку в ґрунті, цим самим підвищуючи «здоров’я» ґрунту та покращуючи ріст і розвиток рослин. Такі підходи мають втілюватися на кожному етапі виробництва. Наприклад, на полях, де це було можливо, ми почали перехід на стрічковий обробіток ґрунту з локальним внесенням потрібних добрив. Ця технологія порівняно з відвальною або дисковою оранкою частково вирішує проблему секвестрації вуглецю в ґрунті і суттєво зменшує його викиди в атмосферу, де він викликає глобальне потепління», — зауважив Ярослав Бойко.

Читати по темі: Підготовка до сезону: обробіток ґрунту та насіння

Водночас, підкреслює фахівець, диференційоване внесення добрив оптимізує агрохімічний баланс ґрунту в межах кожної неоднорідної ділянки поля.

«Наше завдання — розробити рішення, яке дозволить покращити характеристики ґрунтів, при тому оптимізуючи витрати і збільшуючи прибутковість. У довгостроковій перспективі українського сільського господарства для збільшення врожайності протягом наступних 10-15 років аграріям доведеться вдосконалювати не тільки кожне поле, але й кожну неоднорідну ділянку поля зі значно вищою деталізацією, аніж сьогодні», — резюмував пан Бойко.