30 березня 2021, 17:00, Україна

В Раді озвучили терміни прийняття законопроєкту про земельну децентралізацію

«Законопроєкт про земельну децентралізацію № 2194 і про електронні земельні аукціони № 2195 — це важливі елементи завершення земельної реформи, яку ми розпочали рік тому. Прийняття рік тому закону про земельну реформу № 552-IX фактично розблокувало можливість продажу сільськогосподарської землі», — говорить він.

На думку народного депутата, секретаря Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Івана Чайківського, попри навалу «спаму» з поправок до законопроекту, він дуже потрібен у регіонах.

Читати по темі: Уряд вийшов на фінішну пряму земельної реформи: останні кроки

«Завдяки прийняттю закону про обіг сільськогосподарських земель № 552-IX з 1 липня 2021 року стартує вільний обіг земель (землю можна купувати хоч і з певними обмеженнями). Прийняття ж законопроєкту про земельну децентралізацію № 2194 і про електронні земельні аукціони № 2195 завершить запуск безпечної земельної реформи. Наведу лиш один приклад: в процесі реформи децентралізації, ОТГ отримали можливість заробляти кошти, розпоряджаючись своїми землями. Прийняття законопроєкту 2194 дозволяє громадам це робити», — пояснює він.

За оцінками Івана Чайківського, для прийняття всіх поданих поправок до закону про земельну децентралізацію потрібно мінімум два сесійних тижні.

«Наразі ми бачимо у Раді парламентський спам із правками до 2194. Він фактично гальмує і затягує процес його прийняття. Так, за перший тиждень ми пройшли близько 1000 правок до законопроєкту 2194. А їх більше 3 тис. Ми розуміємо, що в день парламент розглядає 150-160 поправок, тобто потрібно, як мінімум ще два сесійних тижні для прийняття в цілому законопроєкту 2194. Але що важливо: політична воля для прийняття цього законопроєкту та 2195 про електронні аукціони є», — пояснює він.