26 березня 2021, 18:00, Насіння

MAS Seeds презентували інноваційні, стійкі до найпоширеніших хвороб гібриди соняшнику

Про це повідомила прес-служба компанії.

Найпоширенішими хворобами соняшнику в Україні та Європі є несправжня борошниста роса, яка проявляється на початку вегетації, склеротиніоз, яка атакує переважно під час цвітіння та вертицильоз, ознаки зараження якої проявляються частіше наприкінці вегетаційного періоду. Контроль розповсюдження хвороб є головним завданням під час вирощування соняшнику.

«Випробування, що були проведені R&D-відділом MAS Seeds у Європі показали, що ці хвороби можуть зменшувати врожайність від 30 до 100% залежно від умов та інтенсивності розповсюдження, а також можуть погіршувати якість олії, — пояснює Майкл Фурно, керівник R&D-відділу MAS Seeds. — Тому прибуток фермерів сильно залежить від наявності хвороб соняшника на їхніх полях», — пояснює він.

Читати по темі: Озвучено найпоширеніші хвороби соняшнику та способи боротьби з ними, — експерт

Тестування гібридів HelioSMART показали, що схильність новинки до зараження хворобами на 3-15% нижча, ніж у звичайних гібридів.

«Ці генетичні інновації є результатом багаторічних досліджень та випробувань, проведених у районах, де тиск хвороб найбільший у Європі. У гібридів HelioSMART рівень зараження на 3-15% нижчий, ніж у інших гібридів», — пояснює Габріель Магаддіно, продукт-менеджер по соняшнику та озимому ріпаку MAS Seeds.

Такий показник резистентності призводить до збільшення врожаю до 10% у ситуаціях із високим ризиком зараження, — пояснює він. Нове портфоліо під назвою HelioSMART було запущено в січні 2021 року по всій Європі.