25 березня 2021, 12:30, Техніка

Кредити на сільгосптехніку під 7% річних: озвучено необхідність реанімації Украгролізингу

Таку пропозицію озвучив в ексклюзивному коментарі AgroPolit.com заступник голови «Центру розвитку земельних правовідносин в Україні» Анатолій Шумський.

«Украгролізинг» — це хороший інструмент для придбання техніки і обладнання для аграріїв та українців, які бажають зайти працювати на землю. Раніше ця компанія працювала досить успішно і кредитувала аграріїв під купівлю с/г техніки за ставкою 7% з відтермінуванням виплати на 7 років. Наразі у неї річна ставка 16%», — пояснює пан Анатолій.

Читати по темі: Підготовка до сезону: обробіток ґрунту та насіння

За його словами, сьогодні «Украгролізинг» працює на власних коштах (держава кілька років не фінансує установу), які є в статутному капіталі, тому вони мусять піднімати цю ставку. Відтак — рентабельність «кульгає». Натомість банки кредитують бізнес мінімум під 14-16% річних у валюті та 22% у гривні, закладаючи собі маржу.

Нагадаємо, від старту програми 5-7-9 банки-учасники видали майже 11 тис. кредитів на загальну суму близько 27 млрд грн. З них 13,5 млрд грн — рефінансування попередньо отриманих позик, 4,8 млрд грн підприємці отримали на капітальні інвестиції та 8,6 млрд грн в якості антикризових кредитів на поповнення оборотних коштів під 0%.