27 березня 2021, 11:00, Світ

Науковці із США використають генну інженерію щоб врятувати світ: боротьба з CO²

Про це пише growhow.in.ua.

«Якщо ми зможемо оптимізувати природну здатність рослин вловлювати й накопичувати вуглець, ми отримаємо принципово нові культури, які не тільки мають потенціал для зниження вмісту вуглекислого газу в атмосфері, але також можуть сприяти збагаченню ґрунту і підвищення врожайності», — стверджує професор Джоан Чорро.

За його словами, глобальна зміна клімату є серйозною загрозою для всіх живих істот на планеті. Надмірна кількість атмосферного вуглецю підвищує температуру в усьому світі, викликаючи смертельні шторми, катастрофічні повені й постійні посухи.

«І не треба залишати настільки погану спадщину майбутнім поколінням. Ми повинні зайнятися виправленням проблеми вже зараз», — підкреслив Чорро.

В космосі виявили новий вид бактерій, що допоможуть вирощувати культури в екстремальних умовах, — NASA
Читати

Ініціатива щодо використання рослин (HPI) Інституту Солка пропонує сміливе масштабне рішення, яке можна швидко впровадити.

Рослини — природні вуглецеві чистильники, що видаляють CO² з атмосфери й зберігають його у своїй біомасі. На жаль, це сховище вуглецю часто має тимчасовий характер. Коли урожай і інші рослини вмирають і розкладаються, велика частина вуглецю повертається в атмосферу, — пояснюють науковці.

І тепер, щоб зберегти більше вуглецю в землі, науковці Солка розробляють нове покоління сільськогосподарських культур з міцним й глибоким корінням.

Ключ до успіху — суберин, тканина рослини, яка споживає вуглець і вже міститься в коренях.

Збільшуючи масу коренів, глибину і вміст суберину, дослідники Солка перетворять пшеницю, рис, кукурудзу та інші культури в машини, які накопичують вуглець. Крім того, більше вуглецю в ґрунті означає, що і фермери отримають вигоду від поліпшення здоров’я землі.

Ця ініціатива недавно отримала великий грант від Фонду Землі Безоса, кошти підуть на наукові розробки: планується розвинути потрібні риси в рослинах — коріння з більшою масою, глибиною і стійким до розкладання суберином — у модельних рослинах, а потім перенести їх в продовольчі культури, такі як кукурудза, соя, рис, пшениця, бавовник і ріпак.