25 березня 2021, 09:30, Україна

Туризм може приносити аграріям непоганий прибуток, — думка

Про це пише seeds.org.ua.

«Навіть невеличке фермерське господарство у селі може непогано заробляти не тільки на продукції власного виробництва. Діяльність домашніх сільських та фермерських господарств може стати складовою туристичного бізнесу», — йдеться у матеріалі.

Те, що фермерам і жителям сіл здається буденною справою, для гостей-туристів перетворюється на захоплююче дійство. Про це розповідала власниця «Сонячної садиби — дому в Карпатах» Яніна Лучейко під час фермерської конференції «Започаткування солідарного фермерства в Україні».

«Будь-яке домашнє фермерство може стати туристичним продуктом і приваблювати гостей з міст, особливо враховуючи наше карантинне життя, коли ми не можемо подорожувати кудись за межі. Ми шукаємо нові можливості в Україні і знаходимо їх дуже часто саме в українському селі», — говорить пані Лучейко.

Читати по темі: Гібридне жито може давати такий самий прибуток, як соняшник і ріпак, — Євген Станько

«Ферми та сільські господарства набувають нових ролей і стають туристичними локаціями, які варто відвідати. Це дуже чудово, коли садиба, готель, або інший заклад розміщення, має можливість запропонувати гостям відвідати фермерства або господарства. Продегустувати там і придбати продукти», — додає господиня садиби.

За її словами, для жителів міст це може бути надзвичайною атракцією. Те, що для фермерів звичайні і прості речі, для людей з міста може бути дуже цікавим заняттям, навіть на цілий день. Також це дає можливість познайомитися з побутом і культурою місцевості. Одна справа, відвідувати туристичні популярні локації, зовсім інша — коли ти йдеш, на маршруті, заходиш в звичайну сільську хатинку, де саме варять сир, і варіння сиру тут щоденна робота… Для гостей може бути навіть певним культурним шоком, коли вони дізнаються, як виготовляється певний продукт.

На жаль ще досі багато людей у сільській місцевості кажуть: та нічого не вийде; що, туристи будуть дивитися, як ми пасемо худобу, чи в стайні щось робимо?

«Але насправді все це вже є готовим туристичним продуктом. Треба його тільки описати, презентувати і надати йому правильної форми. Розповісти чому це дуже важливо і чому є цінним для гостей», — наголошує Яніна Лучейко.