24 березня 2021, 08:00, Україна

Опубліковано показники рівня вологи у ґрунті по областях України

Атмосферний фронт найбільшу кількість опадів приніс західним областям, а також Житомирській області. В епіцентр негоди потрапили Івано-Франківська, Рівненська, Тернопільська, Хмельницька та Чернівецька області. В цих областях навіть було перевищено місячну норму опадів.

Найменшу кількість опадів зафіксовано на Сході, в Сумській та Вінницькій областях. Кількість опадів даного періоду перевищила показники 2020 року на всій території України, за виключенням Харківської та Вінницької області.

Метеорологи прогнозують підвищення температур до +15°С: погода в Україні на тиждень
Читати

Завдяки рясним опадам показники вологості повітря та ґрунту також мали приріст. Вологість повітря в південних областях досяг позначки 71-75%. На Сході цей показник становив 74-76%, в центральних областях 73- 82%. На Півночі 80%-84%, в західних областях 69-79%.

Найбільші вологозапаси ґрунту 32-33% мають Сумська та Чернігівська області. Також високий рівень вологості ґрунту 30%-31% в Житомирській, Київській, Луганській, Рівненській, Тернопільській, Хмельницькій, Вінницькій, Кіровоградській, Полтавській та Черкаській областях.

28-29% мають землі Донецької, Харківської, Івано-Франківської, Волинської, Львівської та Закарпатської областей. Лише 25%-27% вологості ґрунту мають Чернівецька, Запорізька, Миколаївська, Одеська та Дніпровська області.

Найнижчі показники — 22% в Херсонській області. Завдяки низьким температурам та значним опадам області не мають значних проблем з дефіцитом вологи. Цьогорічна ситуація зі зволоженням у даний період набагато краща у порівнянні з торішніми.