20 березня 2021, 13:00, Світ

Науковці радять аграріям інвестувати в технології регенерації ґрунту: адаптація до змін клімату

Підготував SuperAgronom.com за матеріалами Мічиганського Державного університету.

«Фермерам необхідно адаптуватися, що вони і починають робити. Я з оптимізмом вважаю, що завдяки прогресу, досягнутому в регенеративних методах, генетиці і рішеннях цифрових технологій, ми можемо адаптуватися до клімату і мати більше шансів виграти цю битву з нашими власними попередніми помилками», — сказав Бассо.

Згідно з прогнозами науковців університету, до 2050 року кількість опадів, зокрема на Середньому Заході, має бути на 35% більше, ніж зараз, щоб забезпечити нинішні показники врожаю кукурудзи та сої. При цьому, більш консервативні методи розрахунків дають дещо оптимістичніші результати в прогнозах, стверджуючи, що цей показник може зрости максимум на 2,5%.

Читати по темі: Потепління та посухи: як адаптувати технології вирощування культур

При цьому, підкреслюють фахівці, не зрошувальні системи мають допомогти врятувати сільське господарство, а інтелектуальний підхід до відновлення родючості ґрунтів.

«Замість того, щоб встановлювати великі і дорогі іригаційні системи, які можуть окупитися тільки в умовах сильної посухи, фермерам потрібно інвестувати в технології і методи регенерації ґрунту, які роблять рослини стійкішими і дозволяють адаптуватись до зміни клімату», — наголошує пан Бруно.

Варто відзначити, що дослідження співробітників Мічиганського університету також свідчать, що підвищення середнього показника температури повітря не так критично впливає на збільшення потреби рослин у воді.

«Оскільки підвищення середньої температури відбувається за рахунок вищих мінімальних температур (при яких утворюється роса), повітря також стає більш вологим», — підкреслив фахівець.

Не зважаючи на це, підвищення температури повітря збільшує ймовірність виникнення посух, ба більше, негативно відображається на родючості ґрунтів, резюмували вчені.

©Микола Деркач, SuperAgronom.com, 2021