19 березня 2021, 08:00, ЗЗР

В Києві провели глобальну нараду щодо використання ЗЗР та трагедії в заповіднику Асканія-Нова

«Зараз ми говоримо про загибель птахів, а через два місяці будемо говорити про таку ж ситуацію щодо бджіл. Варто розглянути пропозицію створення буферних зон та використання біозасобів», — зауважила Владислава Магалецька, голова Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів і захисту споживачів.

Серед висновків та пропозицій учасники круглого столу відзначили важливість:

  • моніторингу і посилення відповідальності за використання небезпечних препаратів, до яких належать пестициди, запропонували «штрафи, аж до закриття бізнесу як продавців, так і покупців»;
  • розпочати співпрацю, можливо підписати меморандум з Grand Expert;
  • розглядати проблему використання пестицидів в аспекті професійності та освіти;
  • створення ефективних систем контролю та стимулювання.
На полях навколо Асканії-Нової заборонили використовувати родентицид бродіфакум
Читати

Проблемою і причиною ситуації, що виникла в Асканії, Тамара Підберезняк, голова Фумігаційної асоціації України, назвала недостатній нагляд та контроль Держспоживслужби та громадських організацій за ринками, де є обіг пестицидів та агрохімікатів.

Віталій Ільченко, директор агрохолдингу «UKRAVIT» зауважив, що допоможе врегулювати ринок пестицидів, електронний реєстр обігу препаратів. Щоб кожна упаковка засобів захисту рослин мала унікальний номер або код товару. Пан Віталій зауважив, що кожна товарна етикетка повинна інформувати про склад препарату по основних компонентах, які мають значення чи вплив для безпеки людей та довкілля.

Михайло Соколов, заступник Голови організації «Всеукраїнська Аграрна Рада» відзначив, що в Україні існує велика проблема з тіньовими господарствами. Також він зауважив, що не повинно бути в державних органів жодних сентиментів щодо аграріїв, що закуповують незаконну продукцію.

Читати по темі: Знищувати шкідників, а не бджіл: рекомендації з вибору безпечних для бджіл інсектицидів

Сергій Кузьменко, голова Української промислової асоціації захисту рослин (також Український контроль аграрного захисту — УКАЗ) запропонував відправити лист в Парламент та прем’єр-міністру України від всіх аграрних асоціацій з проханням прийняття в першому читанні закону про використання пестицидів.

Всі учасники круглого столу відзначили, що готові долучитись до обговорення та покращення законопроєкту по захисту рослин та подальших дій щодо покращення ситуації з птахами та бджолами.

©Наталія Демчук, SuperAgronom.com, 2021