15 березня 2021, 18:00, Україна

До 30% посівів озимих Одещини ослаблені й потребують термінового підживлення, — НААН

Про це повідомляє прес-служба НААН.

За інформацією Інституту зрошуваного землеробства НААН у зв’язку з відповідними погодними умовами, що спостерігались на початку березня, у господарствах південних і центральних районів Одеської області розпочались польові роботи — боронування і культивація зябу, підживлення озимих культур.

На легких ґрунтах в окремих господарствах цієї зони на невеликих площах розпочали сівбу ячменю ярого. Проте, зниження температури повітря до 2-5 ℃ морозу у нічні години у центральних, східних та південних районах та до 4-8 ℃ морозу у північних районах, яке відбулось 7-9 березня, дещо призупинило ці роботи.

Аналіз посівів озимих культур з різних районів Одеської області, за даними Селекційно-генетичного інституту — НЦНС, показав відсутність загибелі рослин під час зимівлі в цій області. На значних площах спостерігається суттєве пошкодження листкової поверхні та, в окремих випадках, загибель окремих пагонів. До 30% посівів знаходиться в ослабленому стані й потребують термінового підживлення.

Нагадаємо, що подібна ситуація з ослабленими озимими культурами спостерігається і в інших областях України. Так, на Харківщині аграрій намагається врятувати посіви озимих.