15 березня 2021, 09:30, Світ

Ентомологи озвучили недооцінену користь від мух: запилення та пожирання шкідників полів

Підготував SuperAgronom.com за матеріалами SmithsonianMag.com.

Мухи є досить майстерними запилювачами, набагато кориснішими в цій сфері, ніж жуки. Мухи мають невеликі розміри, за рахунок чого з легкістю досягають внутрішньої частини більшості квітів. Спеціалізовані щелепи дозволяють двокрилим харчуватись нектаром, і в процесі пилок переноситься від однієї квітки на іншу.

Досить небагато аграріїв розуміють, що мухи надають їм надважливу послугу, запилюючи продовольчі культури по всьому світі.

«Більшість з нас не дуже люблять мух, — розповідає ентомолог Джонатан Фінч, член команди, що досліджує роль мух в запиленні сільськогосподарських культур. — Однак, я їх великий шанувальник».

Читати по темі: Використання бджолозапилення здатне збільшити урожайність до 40%, — думка

Щоб зрозуміти, наскільки мухи важливі в процесі запилення, Джонатан поїхав із Західного Сіднейського університету на інший бік континенту, де поширене переконання: «більше мух, більше манго». За словами Фінча, виробники цього фрукту вже давно зрозуміли, що мухи є основними запилювачами.

«Багато фермерів заохочує мух, підвішуючи великі бочки на своїх деревах, кладучи в них несвіжі продукти, — розповідає Фінч. — Інші хлопці приносять тонни риби і скидають її в купу посеред саду».

Вчені дослідили альтернативні способи запилення рослин
Читати

Науковець говорить, що в дослідників мало інформації про те, які вони сорти запилюють та як оптимізувати процес, використовуючи мух для підвищення урожайності. Наскільки ефективно вони доставляють пилок туди, де це потрібно? Яких мух ми можемо задіяти для збільшення врожаю в майбутньому, і як це робити? Враховуючи глобальне зниження популяції бджіл, науковці намагаються якнайшвидше знайти відповіді на ці питання.

Переваги мух як запилювачів

«Деякі мухи добувають їжу раніше і пізніше вдень. Вони переносять ширший діапазон температур і активні, коли для бджіл занадто прохолодно. Вони будуть літати навіть при вологій і вітряній погоді, яка тримає бджіл вдома. А для тих, хто вирощує культури під склом або пластиком, є потенційно ще один плюс — бджоли ненавидять теплиці і схильні вас жалити, а мухи можуть виявитися більш толерантними до роботи в приміщенні, до того ж вони не жалять», — говорить Фінч.

Еколог Карл Воттон, який очолює лабораторію генетики в Університеті Ексетера на південному заході Англії, говорить, що багато видів мух мають хижих личинок з ненажерливим апетитом до попелиць, гусениць та інших м’якотілих шкідників. Воттон підрахував, що личинки мільярдів мух, які з’являються у Британії щовесни, споживають близько 6 трильйонів попелиць у дуже важливу ранню частину вегетаційного періоду.

Читати по темі: Запилення посприяло збільшенню врожайності соняшнику на пів тонни з гектара — досвід МХП

«Це близько 6000 тонн попелиці або 20% популяції на той час року», — говорить Карл. — Інші мухи мають личинок, які харчуються відходами органічного матеріалу, корисно переробляючи поживні речовини. Важко придумати більш корисну групу комах. Вони надають чудові послуги — безкоштовно».

Щодо продуктивності запилення культур дослідження показують, що мухи не поступаються, а в деяких випадках навіть перевершують бджіл. Наприклад, дослідники, що вивчають авокадо в Мексиці, виявили, що велика зелена муха Chrysomya megacephala (вона ж східна вигрібна) за певний час відвідала більше квітів, ніж бджоли. Також випробування в США та Новій Зеландії показали, що європейська блакитна муха (Calliphora vicina) дозволила отримати такий же урожай цибулі порею та моркви, як і за умов запилення бджолою.

Як залучити мух на поля

Існує не так багато досліджених способів залучення мух на поля, та декілька з них фахівці називають:

  • це може бути висаджування польових квітів поблизу полів;
  • зберігання залишків місцевої рослинності необрізаними;
  • створення неподалеку ставків;
  • залучення продуктів біологічних відходів (зокрема біодобрив), — запах для приманювання та середовище для розмноження.

Дослідники з усього світу намагаються виявити мух, яких можна комерційно вирощувати та випускати там, де і коли потрібні їх послуги. Так, можливо, в недалекому майбутньому розведення мух стане звичним явищем.

©Микола Деркач, SuperAgronom.com, 2021