2 березня 2021, 17:00, Україна

Аграрій з Миколаївщини поділився досвідом будівництва елеватора

Про це йдеться у матеріалі «Made by Югелеватор: елеватори для Деметри та Миколаївтрансбуд» на Elevatorist.com.

Будівництво припортового терміналу «Зерноторгівельна компанія «Деметра» на 42 тис. тонн одноразового зберігання тривало 11 місяців, — з січня до кінця грудня 2020 року. Термінал побудувала компанія-регіональний трейдер, щоб не залежати від інших підприємств по накопиченню і перевалці, тому що кожен рік в гарячий сезон на терміналах виявляються проблеми з ємностями.

«Прийшли до того, що компанія може перевалювати до півмільйона тонн зерна в рік, і для цих цілей побудували термінал», — розповів керівник проєкту «Зерноторгівельна компанія «Деметра» Дмитро Ніколаєв.

Чому для реалізації проєкту вибрали ЮГелеватор

Устаткування на термінал поставляла компанія «Югелеватор». На невеликій території підприємства — всього 0,9 га — встановили чотири металеві ємності місткістю 10 тис. тонн зерна кожна і два хопера на 1000 тонн.

Українська зернова асоціація підтримала зниження ПДВ для операцій з зерном
Читати

Постачальників обладнання було важко вибрати, зізналися на терміналі, тому що багато українських і зарубіжних компаній пропонують обладнання для елеваторів. Дмитро Ніколаєв пояснив, що зупинилися на компанії «Югелеватор» після пильного аналізу конкурентів. Постачальників «перевіряли» по декількох категоріях: якість обладнання, відгуки замовників і те, як швидко вирішуються проблеми, які виникнуть на будівельному майданчику.

«Ми зробили вибір на користь українського постачальника, — вважаємо, що вітчизняне обладнання нічим не поступається імпортному. Певну роль зіграло те, що «Югелеватор» знаходиться в Миколаєві, — ми сусіди. Але головне — це обладнання достатньої якості, яке не поступається іншим аналогам — імпортний метал, хороша товщина покриття цинком. Плюс оперативність вирішення всіх питань на етапі будівництва і якісне подальше обслуговування», — пояснив Дмитро Ніколаєв.

За словами керівника, багато іноземних компаній пропонують клієнтам широку номенклатуру силосів, — фермерський, комерційний і т.д., — але це тільки заплутує замовників. Вони намагаються здешевити проєкт, втрачають важливі моменти і, в підсумку, отримують обладнання з меншим запасом міцності, ніж потрібно.

А для терміналу всі аспекти запасу міцності силосів та обладнання дуже важливі. Тому замовники з «Деметри» докладно розглядали питання товщини металу, конструктиву і геометрії ребер жорсткості, панелей металевих силосів і всього того, що забезпечує безперебійну роботу терміналу.