22 лютого 2021, 17:00, Технології

Аграрій поділився досвідом вирощування с/г культур в умовах посухи та планами на 2021 р.

Про це йдеться у матеріалі «Агрономічні підсумки 2020 устами агрономів» на Latifundist.com.

«Ми ще аналізуємо уроки минулого року. Хоча треба сказати, що в 2020 році ми нормально відпрацювали і не так сильно постраждали від посухи, як інші компанії. Для нас найгірший показник по врожайності кукурудзи був в Бориспільському районі, де зібрали 7 т/га сухої кукурудзи. Але це не порівняти з 3-5 т/га кукурудзи, як зібрали деякі підприємства. Середня врожайність сухої кукурудзи в компанії була — 8,1 т/га, соняшнику — 3,25 т/га. Сої зібрали урожай менше, ніж очікували: планували 2,5-2,6 т/га, отримали — 2,22 т/га» — розповідає Юрій Лисак, головний агроном групи компаній «Агро-Регіон».

Але, пан Юрій підкреслив, що рік був стресовим для багатьох культур, особливо для пізньої групи. У такі роки вилазять всі «косяки» технологій, тому важливо зробити правильні висновки.

«На жаль, сівозміни в тому розумінні, як нас вчили в інституті, вже не існує. Сьогодні компанії роблять короткострокові зміни по культурам, на 2-3 роки і не більше. Часто кукурудзу сіють після соняшнику і після тієї ж кукурудзи. І отримують менший урожай, тому що і соняшник, і кукурудза використовують вологу з нижніх шарів грунту. Тобто попередником для кукурудзи повинна була б бути культура з меншою кореневою системою: озима пшениця, ячмінь або соя. Але дотримуватися такого сівозміни сьогодні важко», — наголошує агроном.

Читати по темі: Вдала сівозміна та відсутність соняшнику на полі — це гарний дохід і користь для землі, — досвід

За його словами, пшениця менш рентабельна і багато хто відмовляється від цієї культури, а потім втрачають на врожайності тих же кукурудзи або соняшнику.

«У минулому році, наприклад, діабротика поширювалася в Західних регіонах країни. Ми для себе робимо висновки, що на таких полях можна сіяти кукурудзу після кукурудзи (тобто вирощувати 2-3 роки кукурудзу на одному полі), щоб було менше шкідників», — підкреслив пан Юрій.

Що стосується обробки грунту, то в компанії «Агро-Регіон» до 50% — оранка, на решті площі використовуються дисколапові агрегати (Horsch Tiger), глибокорозпушувачами. Це дозволяє зберегти більше залишків на поверхні грунту, що зменшує випаровування вологи.

«Якщо ми проводимо оранку, то намагаємося з осені вирівнювати, щоб навесні цю землю менше чіпати. Крім того, якщо ми зруйнуємо ущільнення грунту, то в ній краще буде накопичуватися волога. Зазвичай, коли навесні запускаємо передпосівну культивацію, 10-15 мм вологи з ґрунту втрачається. Тому навесні будемо проводити боронування і далі замінювати передпосівну культивацію гліфосатом. З його використанням не так випаровується волога. До речі, витрати на культивацію та придбання гліфосату приблизно однакові. Але при використанні гліфосату вологи зберігається більше», — заявив фахівець.

Читати по темі: Передпосівна культивація має бути не глибше 3 см, — фахівець

Також в компанії детально переглядається гібридний склад насіння.

«Будемо працювати з густотою посівів. У 2020 р. приблизно 30% площ ми посіяли за технологією диференційованого посіву, в нинішньому році будемо збільшувати посів за цією технологією. Крім того, всі поля розбираємо, що називається, «на запчастини»: визначаємо проблемні зони, нерівності, піски. Якщо раніше вносили азотні добрива з невеликим запасом, то в 2021 р будемо більш економними. Також необхідно організувати виробничі процеси, щоб всі операції проводити якісно і в оптимальні терміни, особливо посів», — говорить Юрій Лисак.

На цей рік в «Агро-Регіон» планується отримати врожайність кукурудзи в середньому на рівні 9,3 т/га (на одних полях — 11 т/га, на інших — 7 т/га).

«Ми вже трохи збільшили частку озимих. Так як в минулому році непогано спрацювали по ріпаку, вирішили збільшити площу під озимим ріпаком до 1,8 тис. га, але посіяли 2,3 тис. га. Просто пощастило з погодою. В цілому в структурі посівів на 2021 р. у нас 26% озимих і 74% ярих», — резюмував головний агроном.