18 лютого 2021, 15:30, Технології

Передпосівна культивація має бути не глибше 3 см, — фахівець

Загалом «Дедденс Агро» займається органічним рослинництвом, їхні угіддя розташовані в Рівненській області. Практикують оранку, готуючи площі під ярі культури ще з осені.

За словами Леоніда Ільчишина, одне з головних завдань весняного обробітку — закрити вологу. Це не новизна, але у господарства є власний погляд на технологічні прийоми, які при цьому слід застосовувати.

«Насамперед, ми повинні працювати дуже мілко. Це 1-2 см, максимум 3 см. Для цього, наприклад, підходять компактори типу Lemken Korund, бо цей компактор дає змогу працювати по більш вологому ґрунту і  він не буде забиватися так, як інші. Але загалом головна умова, щоб агрегати працювали дуже мілко, щоб розривали тільки капіляри у ґрунті», — пояснив фахівець.

Читати по темі: Топ 5 порад як вибудувати рослинництво в нових кліматичних умовах

За його словами, так само не глибше 3 см у господарстві навесні проводять закриття вологи на посівах озимини.

«У старих радянських підручниках було вказано, що культивацію слід робити на глибину 6-8 см. За логікою начебто правильно, якщо ми маємо на меті знищення бур’янів та вирівнення поля. Але ці процедури ми повинні зробити ще з осені. А навесні — лише закриття вологи й міжрядний обробіток верхнього шару, щоб він був пухким. Тоді відбуватиметься газообмін, утворюватиметься роса у ґрунті, що дасть додаткове зволоження. Навіть якщо навесні не буде достатньо дощів. У нас були випадки, коли в посушливу весну ми в травні сіяли сою без проблем, бо завдяки застосованій технології на глибині 2-3 см була волога», — поділився досвідом Леонід Ільчишин.

Алла Гусарова, SuperAgronom.com