15 лютого 2021, 18:00, Україна

Вовчок назвали головною загрозою для посівів соняшника в 2021 р.

Про це розповів Дмитро Нерода, начальник відділу управління продуктом та Сергій Вітцівський, менеджер з технологічного супроводу компанії EURALIS Semences, йдеться у матеріалі «Виклики 2021 для тих, хто вирощує соняшник на Півдні та Сході України».

«Вовчок — це квітковий паразит на посівах соняшника, який дуже швидко мутує, утворюючи нові, вірулентніші раси, які в Україні з’являються приблизно раз на 5-6 років. На сьогодні нині особливо агресивні раси вовчка поширені в Луганській, Донецькій, Дніпропетровській, Запорізькій, Херсонській, Миколаївській та Одеських областях. Шкідливість вовчка дуже висока. Уражені рослини відстають у розвитку, тож врожай може скоротитися на 30-70% і більше, а при сильному зараженні рослини взагалі не утворюють кошиків», — додав пан Нерода.

Він повідомив, що у поєднанні з посухою вовчок соняшниковий може повністю знищити весь врожай культури.

Читати по темі: Вовчок соняшниковий: боріться і поборете

За словами експерта, у боротьбі з вовчком слід поєднувати одразу кілька методів:

  • генетичний (стійкість гібридів);
  • хімічний (технологія Clearfield®);
  • агротехнічний (дотримання сівозміни, культури-пастки (кукурудза, сорго), очистка техніки).

У разі сильного ураження новими расами, підкреслив пан Дмитро, варто поєднувати генетичну стійкість до вовчка й технології Clearfield®, Clearfield Plus®. Крім того, для півдня та Сходу України, важливо правильно підібрати гібриди, які стійкі як до вовчка, так і до посухи.

«Для контролю вовчку ефективним буде мінімальний обробіток ґрунту, адже насіння вовчку під дією погодних факторів, ультрафіолету, змін температурного режиму втрачає свою життєздатність. За таких умов можна знищити до 80% насіння паразита. Не варто здійснювати глибоку оранку», — підсумував Сергій Вітцівський.

Євраліс