13 лютого 2021, 13:00, Україна

Держпродспоживслужба опублікувала статистику поширення гризунів на українських ланах

Про це повідомляє Держпродспоживслужба.

На переважній більшості території країни такі погодні умови не дають можливості об’єктивно визначити кількість мишоподібних гризунів на полях зимуючих культур. Однак, можна припустити, що гризуни, а саме сірі полівки, строкатки та інші представники підродин полівок, для яких притаманна цілорічна активність і живлення зеленою рослинністю, за утворення сталого снігового покриву товщиною більше 20 см, завдають шкоди рослинам озимих культур.

У Степу та південних областях Лісостепу на озимих зернових та ріпаку, де була можливість провести обстеження, виявляли 0,2-3 макс. 5 (Токмацький р-н, Запорізька обл.) колонії/га. Підвищена чисельність спостерігалась на багаторічних травах в місцях резервацій на неорних землях, лісосмугах у Дніпропетровській, Донецькій, Івано-Франківській та Херсонській областях до 5- 6 колоній/га.

За результатами обстеження яблуневого саду в Черкаській області виявлено: чисельність гнізд білана жилкуватого що становить 1-1,5 шт. на дерево, в гнізді 20-25 гусениць при заселенні 5% дерев; золотогуза 1-2 гнізда на дерево по 38-45 гусениць у гнізді, заселено 2% дерев.

Читати по темі: Аграріям нагадали про небезпеку мишоподібних гризунів