12 лютого 2021, 18:00, Україна

Пошкодження рослин озимих зернових досягає 8%, — фітосанітарний контроль

Про це повідомляє Держпродспоживслужба.

Загалом, на більшості полів озимі культури та багаторічні трави знаходяться у фазі зимового спокою. Мінімальна температура ґрунту на глибині залягання вузла кущіння озимих становить 1-3 ºС морозу та не є загрозливою для їх перезимівлі.

Аналіз даних відбору монолітів рослин озимих зернових культур (пшениця, жито, ячмінь) за прискореним та традиційним методами у Луганській, Київській, Хмельницькій, Полтавській, Чернігівській, Черкаській областях показав, що рослини перебувають в фазах сходи-кущіння, мають добру регенераційну здатність при відрощуванні. Зрідженості не виявлено.

За даними спеціалістів Київської, Хмельницької, областей пошкодження рослин озимої пшениці та ячменю у відібраних зразках становить 5-8%. Лабораторним аналізом рослин озимини, відібраних з монолітів, виявлено інфекційний запас збудників борошнистої роси, септоріозу, кореневих гнилей, інших хвороб на рівні 1-3%. Небезпека пошкодження озимих культур зберігається на посівах, де тривалий час утримуватиметься льодова кірка чи застій талих вод.

Читати по темі: Аграрії на Прикарпатті можуть втратити урожай озимих через перепади температур