3 лютого 2021, 11:00, Україна

Аграрії, що скоротили озимий клин, можуть недорахуватися прибутку, — думка

Про це повідомляє Голос України.

Цінові тенденції на зернових ринках виявились доволі вигідними і для агровиробників, і для зернотрейдерів. Адже зі зростанням вартості збіжжя вони отримали чималий прибуток без додаткових фінансових вливань.

«Але якщо така ситуація зберігатиметься протягом року, дехто може істотно втратити. Це насамперед стосується тих, хто восени скоротив посівні площі озимої пшениці. На Хмельниччині хлібний клин виявився на кілька десятків тис. га меншим, ніж зазвичай», — йдеться у матеріалі.

Таке рішення аграрії пояснили тим, що навесні планують засіяти ці поля здебільшого кукурудзою. Адже восени вона коштувала як пшениця, а урожайність мала значно вищу. Та ситуація змінилась. Тепер пшениця — ціновий фаворит. І якщо влітку її знову зберуть менше, то вона лише зміцнить свої позиції.

Ті, хто прорахувався у виробничих планах, очевидно, надолужуватимуть втрати за рахунок інших культур.

Читати по темі: Зростання цін на зернові продовжиться щонайменше до кінця зими, — думка

Нагадаємо, що буквально за кілька місяців під час зберігання зерно істотно додало в ціні. Якщо на вересні за тонну пшениці третього класу (а це в основному та, що йде на виготовлення борошна) закупівельники пропонували 5,9-6,3 тис. грн, то в кінці січня ціна злетіла до 9,1-9,6 тис. грн. І це можна назвати просто таки рекордними вартостями.

«На стрімке подорожчання здебільшого вплинув попит на світових ринках. Ще з кінця минулого року на найбільших зернових біржах спостерігалося постійне зростання вартості пшениці. Зрозуміло, що це спонукало вітчизняних зернотрейдерів до активного експорту. Як свідчить оперативна інформація, виробництво пшениці в Україні становить 25-26 млн тонн. Обсяги експорту оцінюються у 17,5 млн тонн. При цьому понад 12 млн тонн уже відправлено за кордон. Решта буде експортована ще до середини весни. Тож «домашні» засіки стрімко порожнітимуть», — говорять експерти.

Це, поза сумнівом, впливатиме і на вітчизняну пшеничну цінову політику. Адже за запаси пшениці, яку можна закупити в аграріїв, боротимуться як її експортери, так і вітчизняні виробники, зокрема хлібопекарі.