30 січня 2021, 08:30, Світ

Канадський фахівець розповів про важливість використання біопрепаратів

Підготував SuperAgronom.com за матеріалами ManitobaCooperator.ca.

«Існує думка, що в ложці грунту мешкають мільярди організмів, і це правда. Ці організми становлять 60% біомаси, існуючої на Землі», — розповів Джарретт Чемберс, засновник компанії ATP Nutrition, Канада.

У грунті є організми, які перетворюють аміак в нітрати. Інші мікроорганізми беруть фосфат і фосфор і розчиняють їх, щоб зробити ці елементи доступними для рослин. І всі вони знаходяться в симбіотичних відносинах з рослиною, одночасно покращуючи загальний стан грунту.

Фахівець підкреслює, що організація здорової взаємодії мікроорганізмів з рослинами — це той необхідний мінімум, з якого має починати кожний аграрій, в боротьбі за гарну врожайність культур.

«Надземна частина рослини відповідає за фотосинтез і створення їжі для кореневої системи, завдяки чому вона розростається. В ході свого збільшення та розвитку вона виділяє різні сполуки в ризосферу, яка потім живить мікроорганізми. У свою чергу, ці дрібні живі створіння постачають поживні речовини для розвитку надземної частини рослини. Так і відбувається основна взаємодія», — говорить Чемберс.

Така взаємодія, стверджує фахівець, обумовлює важливість використання біологічних препаратів та метаболітів. Вони допомагають відновити грунт, сприяють збільшенню та зміцненню кореневої системи, зменшують вплив стресу, підвищують ефективність використання поживних речовин (добрив) і, в підсумку, покращують врожайність.

Читати по темі: Мікродобрива: ґрунтове чи листкове внесення? Ефективність, доцільність, особливості

©Микола Деркач, SuperAgronom.com, 2021