23 травня 2017, 16:57, Посівна

Площі під часником в Україні зросли до 1000 га, але урожайність лишається невисокою

Перспективи власного врожаю в Україні поки що під питанням — через холодну весну середня врожайність на частині комерційних площ буде нижчою від прогнозованої раніше. Про це повідомляє shuvar.com.

«В цьому році, в Україні було закладено близько 1 тис. га комерційних площ під часник. Потенційно, власним виробництвом ми могли б вже в 2017 році повністю закрити потребу в імпорті, який сьогодні становить близько 2,8-3,2 тис. т. Але, через відсутність досвіду, нові українські виробники припускаються серйозних технологічних помилок, тому врожайність на  комерційних ділянках скоріш за все буде невисокою», — розповідає Тетяна Гетьман, керівник «Інфо-Шувар».

Серед головних помилок агровиробників фахівці називають недотримання вимог культури до кислотності ґрунту та порушення технології догляду за плантаціями.

«Багато хто в Україні почав вперше займатися часником в промислових масштабах і досвіду ще не вистачає. Це призвело до помилок вже на початкових етапах, які впливають на врожайність,  як то: садіння часнику на кислих ґрунтах, несвоєчасне проведення весняних польових робіт. Крім того, багато ділянок під часником не мають штучного зрошення. На даний момент, природніх опадів недостатньо для формування гарних врожаїв», — коментує ситуацію Анна Морозова, фахівець  української кооперації виробників часнику UkrUp.