21 січня 2021, 11:00, Україна

Фахівці гідрометеорологічного інституту опублікували невтішний прогноз погоди на 2021 рік

Про це пише ukraine.segodnya.ua.

«Схоже, що доведеться відвикати від традиційних морозних та сніжних зим, і звикати до європейських похмурих та дощових буднів. А також до того, що літо у нас стане довше, але і воно буде не таким, як завжди. Численні прогнози кліматологів про те, що клімат в нашій країні помітно змінюється, стають реальністю», — йдеться у матеріалі.

За словами фахівця, у 2021, як і в попередні кілька років, будуть зафіксовані температурні рекорди і незвичайні погодні аномалії.

«2020 рік був в Україні найтеплішим за всю історію спостережень, середньорічна температура повітря виявилася вищою за звичайну більш ніж на 2,5 ℃, в деяких регіонах — майже на 3 ℃. Майже в усіх місцях, крім квітня і травня, температура повітря була вищою за норму. При цьому шість місяців були найтеплішими за останні 140 років. Значення середньомісячної температури нерідко перевищували норму на 5-7 ℃ і більше, а середній за добу — на 10-15 градусів і більше! Це призвело до того, що в минулому році вперше на всій території країни не було метеорологічної зими, коли період з середньодобовою температурою нижче 0 ℃ триває більше 5 днів, був відсутній також сніговий покрив», — розповідає Віра Балабух, завідуюча відділом прикладної метеорології і кліматології Українського гідрометеорологічного інституту.

Вона зазначає, що тогорічне літо, хоча і прийшло за календарем, затрималося до середини жовтня. Характерною особливістю 2020 року було не тільки аномально висока температура повітря, а й дефіцит опадів, що призвело до тривалої посухи, проблемам з водними ресурсами і лісових пожеж. За оцінками Всесвітньої метеорологічної організації, очікується, що 2021 рік також буде аномально теплим.

Прогноз на 2021 рік, надія на явище Ла-Нінья

Пані Віра говорить, що все може бути не так погано, як в 2020 році. Надія лягає на зниження поверхневої температури води нижче кліматичної норми на сході тропічної зони Тихого океану. Це явище називається Ла-Нінья.

«Ла-Нінья підсилює циклонічну діяльність не тільки в Тихому океані, а й в Атлантиці, — аналізує Віра Балабух. — Це означає, що циклони, які неминуче будуть проходити з заходу і південного заходу через територію України, виявляться більш потужними, ніж в минулому році. А циклони, як відомо, несуть опади — дощі, град, і нерідко супроводжуються бурями і грозами».

За словами вченої, справжнє тепло наблизиться до українців лише в останні дні квітня 2021 року. Перша половина травня буде теплою і з дощами, а в другій половині варто очікувати прохолоду і сильні вітри.

Літній період почнеться з дощів і спеки. В середині червня 2021 року варто очікувати теплу, комфортну погоду без опадів. Липень буде спекотним, але з частими дощами, грозами, які можуть пом’якшити сильну спеку. Пік спеки доводиться на середину липня. У другій половині серпня будуть дощі, в кінці місяця варто очікувати сильні холоди.

У вересні 2021 роки українці побачать ще десять днів літа. З другої декади будуть дощі, також почнеться похолодання. На початку третьої декади буде 2-3 дні бабиного літа. Жовтень буде радувати українців теплою погодою, однак вже на початку листопада вона розвіється і прийдуть холоди, сильно розслаблятися точно не варто.

У грудні 2021 року буде холодно, українці нарешті зможуть зустріти Новий рік зі снігом, як це було кілька років тому.

Читати по темі: Погодні умови 2020: опади, температура ґрунту та повітря