21 січня 2021, 09:30, Насіння

Фахівці Держпродспоживслужби Хмельниччини розповіли, як придбати якісне насіння

Про це повідомляє прес-служба Департаменту розвитку промисловості та АПК Хмельницької ОДА.

При купівлі будь-якого насіння, найголовнішим критерієм вибору є якість. Нажаль, сьогодні на ринку можна зустріти багато фальсифікацій та низькоякісних гібридів, що не відповідають заявленим нормам. Щоб попередити це явище, фахівці Держпродспоживслужби розробили список основних правил, які знадобляться кожному сільгоспвиробнику:

  1. Варто купувати насіння тільки сортів, занесених до Державного реєстру сортів рослин, придатних для поширення в Україні, яке супроводжується документами, що підтверджують гарантію якості насіння згідно з ДСТУ 4138-2002. Це — Сертифікати про сортові та посівні якості чи Довідка про сортові та посівні якості. Дані документи повинні зберігатись за місцем торгівлі та пред’являтися за вимогою.
  2. Пакетики з насінням повинні бути промарковані. Етикетка має містити усю необхідну інформацію про партію насіння. Номер партії має бути вказано на пакуванні, а дані про посівні якості цієї партії насіння згідно ДСТУ 6006:2002 збігатись з інформацією у документах.
  3. Насіння не повинно супроводжуватись документами розмноженими копіювальною технікою (без «мокрої» печатки та підписів).
  4. На упаковці з протруєним насінням повинен бути напис «Протруєно».
  5. Потрібно звернути увагу на строк чинності документів. Строк дії Сертифіката, що засвідчує посівні якості насіння овочевих, баштанних культур, кормових коренеплодів відкритого і закритого ґрунтів становить 12 місяців, а упакованих в герметичну тару – 24 місяці.
  6. На вимогу покупця — продавець повинен видати товарний чек, що засвідчує факт купівлі, у якому зазначаються: найменування суб’єкта господарювання та ринку, ряд та номер торговельного місця, найменування товару, ціна товару, дата продажу, прізвище, ініціали продавця та його підпис. При дотриманні цих умов можна буде пред’явити претензію, якщо товар виявиться неякісним.

«Сьогодні пропозиції на ринку насіння значно перевищують попит на них. Засилля іноземних сортів неймовірне. Але не женіться за екзотикою і яскравою рекламою, а звертайте якнайбільшу увагу на якісні показники насіння», — зазначається у матеріалі.

Читати по темі: Купити насіння складніше: Ціни для всіх різні, відсутність агрономічного супроводу, фермерські господарства не в пошані