19 січня 2021, 11:00, Технології

Штучне стимулювання посухостійкості рослин може врятувати урожай, — думка

Про це йдеться у матеріалі «Як отримувати сталі врожаї кукурудзи в умовах посухи та дефіциту вологи».

«Оскільки повна іригація в нас буде не скоро, можна використати хімічні і біологічні методи стимуляції рослин. Це в певній мірі дає змогу рослині сформувати врожай, вижити в посушливий період», — говорить Євген Санін, комерційний директор компанії Indigo в Україні.

Одним з напрямків діяльності американської компанії Indigo, є розробка біологічних препаратів, що дозволяють рослинам розвиватись при нестачі вологи.

«По-іншому інколи важко взагалі отримати урожай в умовах пампасів. Обробка насіння кукурудзи, соняшнику, пшениці вже широко застосовується в країнах з посушливим кліматом американського континенту, Австралії та європейських країнах», — підкреслює пан Євген.

В цілому, зазначає фахівець, основний спосіб сприяння розвитку сільськогосподарських культур — це комплексний підхід до агротехнологій. Нерівномірність опадів, посуха ґрунтова і повітряна є основною проблемою в останні роки. Тому найважливішими чинниками успіху є використання:

  • обґрунтованих сівозмін (не тільки озимі — соняшник);
  • вологозберігаючих методів обробітку ґрунту (mini-till, вертикальний обробіток);
  • сучасних, пристосованих до кліматичних зон гібридів рослин;
  • легкодоступних в умовах дефіциту вологи поживних речовин (рідких добрив);
  • ефективних систем захисту.

Також важливими є технологічна дисципліна і якість проведення операцій: дотримання регламентів, рекомендацій на всіх етапах, починаючи від підготовки ґрунту, посіву в оптимальні температури і строки, аж до збирання культур.

«Одним з ефективних способів сприяння розвитку рослин на ранніх стадіях є інокуляція коренів бактеріальними препаратами, які застосовують для обробки насіння в рідкій та сипучій формуляції, а також додають в комплексні добрива і разом вносять в ґрунт при посіві. В Україні ці методи поступово набирають популярність завдяки місцевим і закордонним виробникам. Принцип дії полягає в взаємодії рослини і мікрофлори. Специфічні бактерії, що живуть в корінні рослин, переробляючи цукри, виділяють гормони, які при несприятливих умовах, наприклад нестачі вологи прискорюють ділення клітин і ріст коріння. Завдання вчених компанії Indigo полягало в відкритті таких бактерій, які б стимулювали інтенсивний ріст коренів в ранньовесняний період до настання літньої посухи», — каже Євген Санін.

За словами фахівця, українські аграрії, як правило, ігнорували наявність біологічних методів регуляції розвитку і захисту рослин тому, що урожайність і без того була на високому рівні. Але різка зміна клімату диктує інші правила. Тому, такі інноваційні, перевірені в умовах посушливого клімату США, Бразилії та Аргентини препарати, можуть стати справжнім порятунком для вітчизняних сільгоспвиробників.

Читати по темі: Лужні та кислі ґрунтиі. Вирішення проблеми кислотності