18 січня 2021, 18:00, Україна

Для трьох областей України 2020 рік став найпосушливішим за останні 11 років

Про це йдеться у матеріалі «Погодні умови 2020: опади, температура ґрунту та повітря».

Останнім часом Україна все частіше потрапляє в зону посушливого клімату, помітно зростають температури і зменшується ефективність опадів за рахунок швидкого їх випаровування. Та кількість опадів, яка випадає на поверхню землі, не завжди потрапляє в ґрунт, значна маса їх йде на випаровування, не встигаючи потрапити в глибокі шари ґрунту та наповнити вологою землю.

В останні роки норма опадів підтримується в основному за рахунок короткочасних та інтенсивних злив, коли за одну добу може випасти місячна норма, а то й більше. Так, декілька дощів можуть виконати річну норму опадів, це створює несприятливі та непередбачувані погодні умови та природні катаклізми. Відхилення від норми не тільки почастішали, але і стають тривалішими.

«Лише в Закарпатській області річна кількість опадів знаходилась в межах багаторічної кліматичної норми, на решті території менше норми. В південних, центральних та східних областях особливо різко відчувався дефіцит опадів упродовж року», — зазначається у матеріалі.

Температура на всій території України зросла порівняно з багаторічними нормами на +2,5…+3,0 градусів. Стійке підвищення температури повітря спостерігається у всі сезони. Найбільше від цього у 2020 році постраждали аграрії в Донецькій, Луганській та Запорізькій областях, де випала найменша кількість опадів за 11-ти річний період спостережень.

Аграрії Півдня України просять про допомогу: прогнозується черговий посушливий сезон
Читати

Досить болюче посуха відобразилась на Одещині, де аграрії побили усі можливі антирекорди врожайності культур, особливо пізніх.

Але не одна посуха завдавала шкоди в 2020 році. Наприклад, в третій декаді травня значну частину України застали проливні дощі, на Львівщині та Івано-Франківщині відзначались підтоплення сільськогосподарських угідь, річки вийшли з берегів. Все частіше можна спостерігати буревії, нищівний град, швальний вітер, торнадо, пилові бурі, смерчі, а також масштабні лісові пожежі (як приклад можна привести пожежі під Чорнобилем).