13 січня 2021, 12:10, Технології

Експерт розповіла про перспективи вирощування бузини в Україні

Про це у спецпроекті «У городі бузина: перспективи вирощування» розповідає Latifundist.com.

За словами керівного партнера компанії Alta Kraina, яка займається експортом виготовлених на власних заводах ягід, концентрованих фруктових соків і пюре, Алли Пономаренко, внутрішнє споживання бузини в Україні маленьке, українці поки що не сприймають її як щось їстівне, велика частина зібраної бузини експортується .

«Ягода, яка залишається в Україні, переважно йде на виробництво концентрованого соку, який теж експортується. Внутрішнє споживання бузини у нас вкрай низька. Скажу навіть більше: багато хто дивується, коли дізнаються, що я займаюся експортом бузини, а мої батьки взагалі вважають, що це шкідлива ягода. Тобто у нас ще немає розуміння її корисних властивостей, немає культури споживання. Тому до 90% ягоди йде на експорт», — зазначила Алла Пономаренко.

За її словами, основні імпортери української бузини — це європейські країни, але 80% компаній-імпортерів шукають ягоду для північноамериканського ринку, де сьогодні бузина найбільш популярна.

Не так давно, приблизно 5 років тому, в Європі бузину почали використовувати як дешевшу заміну чорниці в різноманітних продуктах, наприклад, йогуртах. До цього її використовували в основному як харчовий барвник. В контексті популярності здорового харчування, беручи до уваги порівняно низьку ціну бузини, є висока ймовірність, що популярність ягоди буде рости і в європейських країнах. Україні це може бути вигідно як в контексті експорту, так і з точки зору формування внутрішнього споживчого ринку, оскільки більшість трендів до нас приходить саме із західних країн. Зараз же у нас урожай бузини ніхто не оцінює.