12 січня 2021, 17:00, Світ

Названо найпопулярніші сорти яблук

Про це повідомляє Новий День.

За обсягами виробництва яблука в США першість багато років утримував сорт Ред Делішез, проте пару років назад його обігнав сорт яблука Гала. Це обумовлено більш високою технологічністю сорту, більш коротким вегетаційним періодом і хорошим попитом як усередині країни, так і в більшості країн світу. Саме яблука сорту Гала зараз найбільше у фруктосховищах садівників США –  понад 460 тис. тонн. Однак це майже на 15% менше, ніж роком раніше на цю ж дату.

А ось популярний у нас сорт яблука Голден Делішез виходить з моди в США. Він посідає лише сьоме місце за обсягом запасів яблука в цій країні.

Відомо, що одним із лідерів у вирощуванні яблук в Україні є Херсонщина. Плоди, зібрані на наших землях, роз’їжджаються по всій країні. Проте, минулого року значні корективи у врожай яблук внесли погодні умови. Коли дерева активно почали цвісти, стовпчик термометра опускався нижче нуля.

«Якщо раніше частина врожаю херсонських яблук йшла на експорт, то минулого року господарства, котрі вирощують яблука, майже не зверталися за дозвільними документами для експорту цієї продукції за кордон», — розповіла Лариса Коломієць, начальник управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби у Херсонській області.

На думку фахівців, найпопулярнішими сортами яблук у нашому регіоні залишаються Голден Делішез, Гала та Чемпіон.