13 грудня 2020, 08:00, Технології

Спеціально вирощені бджоли забезпечують стійкий та ефективний захист культур

Про це пише wnif.co.uk.

Система покладається на бджіл, які перед виходом з вулика проходять через лоток з порошком, що містить лояльний до комах грибковий активний інгредієнт. Потім вони передають спори кожній рослині, яку вони відвідують.

Гриб, що зустрічається в природі (Clonostachys rosea), є одним із активних інгредієнтів, що використовується в технології. Він засвоюється рослинами, дозволяючи їм бороти руйнівні захворювання.

Знищувати шкідників, а не бджіл: рекомендації з вибору безпечних для бджіл інсектицидів
Читати

Цей підхід отримав схвалення BVT від Агентства охорони навколишнього природного середовища США як першого продукту захисту рослин, що постачається бджолою. Це цілком природно, не використовує води і нешкідливо для бджіл, тварин та людей.

Випробування методу неодноразово демонстрували більший урожай, у тому числі трирічне збільшення полуниці на 18 відсотків. Дослідження показали поліпшення стану здоров’я рослин, а також збільшення терміну зберігання зібраного врожаю.

Швейцарський виробник органічних фруктів Räss Wildbeeren успішно впровадив систему і щойно завершив свій перший вегетаційний сезон. Власник Саймон Расс підрахував, що це дозволило їм отримати 90-95 % першокласних фруктів, — набагато краще, ніж 70-80 %, коли компанія покладалася на хімічні спреї.