10 грудня 2020, 14:00, Світ

Австралійцями створено новий високоврожайний сорт пшениці: прогресивна селекція

Про це пише Elevatorist.com.

«Спроби збільшити врожайність пшениці — це пошук компромісу між розміром зерна і кількістю зерна. Шляхом підвищення рівня білка під назвою expansin, який є основним фактором росту рослин, ми модифікували рослини так, щоб все обмежилося збільшенням розміру пшеничного зерна і були в захваті від отриманих результатів», — розповів професор кафедри біології Центру нових сільськогосподарських продуктів при Університеті Йорка Саймон Макквін-Мейсон.

Австралійські вчені вважають, що новий сорт пшениці допоможе впоратися з постійно зростаючим світовим попитом на продовольство і голодом в бідних країнах.

Читати по темі: Нові підходи в селекції можуть допомогти не втратити врожайність культур

«Експерти пророкують, щоб задовольнити попит постійно зростаючого населення, нам необхідно збільшити світове виробництво продовольства до 2030 року на 50%. Але негативний вплив змін клімату на врожайність с/г культур робить цю задачу дуже складною», — заявив Саймон Макквін-Мейсон.

В даний час команда селекціонерів шукає способи зробити це дослідження доступним для фермерів і представників галузі в цілому, щоб ті могли дати оцінку новому сорту і прийняли обґрунтоване рішення по його виробництву.