8 грудня 2020, 17:00, Урожай

Попри сніг та морози українські аграрії продовжують збирати цукрові буряки

Про це пише Голос України.

Погода на початку грудня відзначилась морозами та сильним вітром, але не зважаючи на це аграрії продовжують збирати цукрові буряки. Зокрема, найбільш активно копають на Рівненщині, де культура ще не зібрана на площі 1,5 тис. га, Хмельниччині (понад 1 тис. га), Тернопільщині (900 га), Львівщині. Варто сподіватися, що врожайні залишки не залишаться зимувати під снігом, а потраплять таки на підприємства.

«Якщо все викопають і без втрат доставлять на заводи, вийдемо на 1,2—1,25 мільйона тонн цукру, звареного з буряків урожаю-2020. У попередньому сезоні в підсумку на-гора видали 1,48 мільйона тонн», — йдеться у матеріалі.

Звісно, такої його кількості, враховуючи перехідні запаси минулих років та зважаючи на скорочення населення країни, для внутрішнього споживання «зі скрипом» має вистачити, стверджують фахівці. Але відсутність значного надлишкового ресурсу стримуватиме експорт. Варто відзначити, що на ланах основних цукрових конкурентів — країн ЄС та Росії — посуха також знизила врожайність. Так, ціни на зовнішніх ринках на солодкий пісок поповзли вгору. Та, на жаль, Україна з року в рік продукує стратегічного продукту дедалі менше, відповідно, падають й обсяги експорту.

Українські аграрії зібрали 99% врожаю пізніх культур
Читати

Головною причиною «несолодкого» нинішнього сезону вітчизняні аграрії називають несприятливі погодні умови. Адже площі збирання були практично на рівні минулорічних — 216,3 тис. га. Та посуха знизила врожайність коренеплодів порівняно з 2019 майже на 4 т/га — до 42,27 т/га.

У розрізі регіонів найбільше буряків традиційно зібрали на Вінниччині — понад 2,1 млн тонн, у середньому по 43,53 т/га. Мільйон тонн накопали на Полтавщині, де цукристих посіяли немало, але через несприятливу погоду вони не набрали потрібних кондицій. У підсумку в господарствах збирали по 39,5 тонн на круг, хоча торік було по 42,64 т/га.

Розчарували корені врожайністю і аграріїв Черкащини (32,91 т/га) та Кіровоградщини (29,12 т/га). На Донеччині також не вродили (21,33 т/га), щоправда, і зростали вони там лише на 400 га.

Серед лідерів за врожайністю буряків — Волинь (55 т/га) та Львівщина (51,8 т/га). Збирали їх там, відповідно, на 7,9 тис. та на 12,6 тис. га.

Невисока віддача гектара позначилася і на обсягах зібраного, і на завантаженності сировиною потужностей.

«Нинішній сезон був найкоротшим за весь період. Ми також отримали найменшу кількість буряка порівняно з іншими роками, починаючи з 2013-го. Погода внесла свої корективи в результати врожайності, а отже, і вплинула на роботу заводу загалом. Команда, як і щороку, діяла злагоджено, щоправда, люди часто хворіли. Якщо на якомусь процесі стояло зазвичай троє працівників — то цього року робили й удвох, а бувало що й змінами мінялися, пристосовувалися. Вважаю, за таких умов показники в нас хороші», — розповідає аграрій Житомирщини.