28 листопада 2020, 08:00, Світ

Чисельність попелиці на полях по всьому світі невпинно зростає

Про це пише Agrarheute.com.

З 1985 року вчені з Інституту Юліуса Кюна (JKI) і їх попередники ловили на полях комах як корисних, так і шкідливих з весни до осені в районі Кведлінбург-Ашерслебен в Саксонії-Ангальт.

Для збору комах вчені використовують всмоктувальну пастку висотою 12 м. Потім попелицю, паразитичних ос, мух і всіх інших комах, що потрапили в пастку, підраховують, а дані зберігають. На сьогодні архів налічує дані за 35 років.

Цифри дозволяють проводити довгостроковий моніторинг появи шкідників і корисних комах з використанням стандартизованого методу.

«У нашому випадку щоденний зважений улов також знизився за десятиліття. Це показник того, що кількість комах, здатних літати, зменшується в регіоні Кведлинбург-Ашерслебен з середини 1990-х років», — говорить доктор Тім Зіше з JKI.

Кількість комах на полях у всьому світі скорочується.

«Однак ця тенденція не однакова для всіх груп комах. Деякі комахи-шкідники, мабуть, отримують вигоду від зміни клімату. Наприклад, попелиця з’являється раніше і в цілому показує більш високу щільність у пастках протягом більш тривалого вегетаційного періоду», — стверджує вчений.

Знищувати шкідників, а не бджіл: рекомендації з вибору безпечних для бджіл інсектицидів
Читати

В цілому за останні 15 років в пастку в Саксонії-Ангальт потрапило значно більше попелиць, ніж за попередні десятиліття. Це має наслідки, тому що попелиця є переносником багатьох вірусів, небезпечних для сільськогосподарських рослин. Для запобігання інфекцій необхідно або контролювати її, або вивести нові стійкі до вірусів різновиди.

Прикладом негативного впливу попелиці, як переносника вірусів, є ситуація з вірусною жовтяницею буряка у Франції та Німеччині в 2020 році.

У цьому сезоні фермери зазнали величезних втрат. На даний момент заражений вірусом буряк з Рейнської області досліджується на предмет його придатності для зберігання в кондиціонованих умовах в Інституті досліджень цукрових буряків (IfZ) в рамках довгострокового моніторингу. Результати поки недоступні.