17 листопада 2020, 11:00, Технології

Фахівці A.G.R. Group розповіли, як отримати гарний врожай сої на малородючих ґрунтах

Про це йдеться у матеріалі «Секрети вирощування сої від A.G.R. Group» на Latifundist.com.

На питання про особливості поля головний агроном Броварського кластеру Іван Войко відповів, що в минулому році за допомогою цифрового плотномеру ґрунту провели дослідження і виявили, що після попередніх господарів утворилася так звана «плужна підошва». Тому перед посівною провели такі роботи:

  • восени виконали дисковку пожнивних залишків і глибокорозпушування на 40 см;
  • навесні закрили вологу вертикальною дисковою бороною Case IH True-Tandem 335 VT;
  • посіяли сою 16-рядною сівалкою Kinze 3600 с міжряддям 35 см.

Іван підкреслив, що норма посіву сої становить 650 тис. насінин на га, що є оптимальним для вирощування даної культури з урахуванням погодних та ґрунтових умов.

«Перед посівом проводимо обробку насіння торф’яними інокулянтами, що містять азотфіксуючі бактерії, що цілком забезпечує живлення рослин під запланований урожай», — розповів Іван Войко.

Кукурудза та соя на Київщині: як вирощували культури у сезоні-2020
Читати

По словам керівника відділу впровадження та моніторингу технологій в рослинництві A.G.R. Group Сергія Хаблака, за тиждень до збирання необхідно проводити десикацію (підсушування). Таку операцію використовують для рівномірного дозрівання рослин і щоб наблизити вологість до 14-16%.

За словами Сергія, під час весняної посівної в ґрунті було від 50 до 90 мм вологи. Для нормального розвитку рослини кількість вологи має бути 120-150 мм. Але за рахунок правильної роботи агрономічної служби вдалося сформувати максимальну врожайність для такого складного року.

«Ми в цьому році добре продумали агротехнологію. Встигли провести посівну кампанію до проливних дощів. Строго дотримуючись температурних режимів, внесли ґрунтові та страхові гербіциди. Вчасно зреагували, коли місцями почав проявлятися кліщ і захворювання пероноспороз», — зазначив фахівець.

Особлива увага в агрохолдингу приділяється контролю якості сої, задля чого була створена власна лабораторія, а також підсушці (за рахунок твердопаливної котельні) та очистці.