13 листопада 2020, 17:00, Технології

Фермери з Одещини розповіли про особливості вирощування гібридного жита в регіоні

«Сьогодні ми думаємо не скільки треба вкласти в гектар, а скільки можна заробити з нього. Я впевнений, що нам на Одещині потрібно активно вводити гібридне жито в сівозміну, адже саме завдяки цій культурі можемо отримувати максимальний економічний ефект на слабких полях», — розповів Віктор Кожухаренко, керівник фермерського господарства «Вікторія».  

Фермери з Одеської області вважають, що варто експериментувати з культурами та техніками для отримання максимального врожаю в погодно-кліматичних умовах, що склались в регіоні. Також гібридне жито розглядають як альтернативу зерновій групі.

«Зміна клімату вносить свої корективи у сівозміну нашого регіону, тому ми зупинились на вирощуванні гібридного жита, яке потребує лише 1-2 обробки засобами захисту рослин. У нашому господарстві 104 га посівних площ у структурі відведено цього сезону під культуру гібриду КВС ЕТЕРНО. Врожайність гібриду сягнула більше 6 т/га», — зауважив Сергій Омельяненко, агроном ФГ «Омельяненко».

Читати по темі: На Аграрному Полігоні Захід Агропром дослідять понад 40 сортів озимих зернових культур.

Головними особливостями гібридного жита від «КВС-УКРАЇНА» аграрій визначив:

  • хорошу зимостійкість;
  • високий коефіцієнт кущення:
  • мінімальний обробіток ЗЗР.

Керівник підрозділу ТОВ «Агросем» у південному регіоні Георгій Жосу причинами того, що аграрії Одеського регіону не вирощують жито, назвав відсутність ринку збуту. Пан Георгій додав, що аграрії зможуть отримати гарну врожайність культури, але не завжди — відповідний прибуток.

«Якщо аграрій не займається переробкою отриманого врожаю, не має своєї пекарні, торгової марки чи фірмового рецепта хліба, то йому не вигідно продавати врожай. Таку ситуацію може виправити попит на житню продукцію», — додав Ігор Колосов, агроном ТОВ «Трофимова», який вже протягом 25 років працює на Одещині в агрономії.