8 листопада 2020, 10:00, ЗЗР

Аграріям розповіли, як врожай ріпаку може зненацька перетворитися на непотріб

Про це пише GraiNews.ca.

Звернувшись до фахівця, Метт сказав: «Я ще ніколи не бачив подібних пошкоджень. Лише кілька днів тому рослини виглядали нормально».

При першому огляді поля, було виявлено безліч насіння, що встигло прорости, але так і не змогло виткнутись з ґрунту. Також було видно, що в деяких місцях рослинам вдалось виткнутись, але над землею лишились тільки їхні стебла.

Канола, що з’явилася, була на стадії сім’ядолі, і при детальному розгляді деяких саджанців виявилися крихітні щілини на листі насіння, що зароджуються.

«Я викопав кілька саджанців, щоб поглянути на їх коріння, але всі кореневі системи виявилися міцними та здоровими», — розповів фахівець.

Це все заставило спеціаліста задуматись. При цьому, такі причини як спалення добрив та залишкова травма від гербіцидів були виключені.

Результат діагностики проблеми

Прохолодні і сухі умови на ранньому етапі, ймовірно, загальмували проростання насіння і ослабили сходи. Пророслі рослини були пошкоджені пізніми заморозками в кінці травня, а потім висохли через сильну спеку та вітер, які настали через кілька днів після цього. Весь цей екологічний стрес стримував вегетативний ріст, і очевидно, що блішки влаштували бенкет з проростків, що з’явилися над землею.

Читати по темі: Догляд за посівами озимих зернових восени: акцент на розвиток кореневої системи.

Власнику господарства було повідомлено, що на даному етапі він врятувати посіви ріпаку вже не зможе, і найкращий варіант — пересівати, що він і зробив.

Також аграрію дали декілька рекомендацій. По-перше, треба стежити за погодою та коригувати час посадки. Насіння краще сходить в теплому, вологому ґрунті, і чим швидше рослина зможе прорости і зміцніти, тим більше у неї шансів випередити комах, а також бур’яни.

По-друге, треба регулярно проводити польову розвідку в міру появи сходів, особливо в складних погодних умовах, дізнаватися про стан врожаю, чи зможуть блішки становити загрозу, чи з’являються ознаки захворювань, і т. д.

По-третє, знищувати загрозу ще на перших етапах її появи. Так, наприклад, обробляти посіви спеціальними засобами захисту рослин від блішок.