3 листопада 2020, 10:00, ЗЗР

На українських полях стрімко збільшується популяція мишоподібних гризунів

На 4-24, макс. 45% (Вінницька, Волинська, Житомирська, Київська обл.) обстежених площ озимих культур обліковували 0,5-3 макс. 4 (Херсонська обл.) колоній на гектар.

На 20-45, макс. 100% обстежених площ багаторічних трав, садів, неугідь на гектарі враховується 2-7 (Вінницька, Волинська, Донецька, Закарпатська, Запорізька, Івано-Франківська, Київська, Херсонська, Чернігівська обл.) жилих колоній полівок із 2-6 жилими норами в колонії.

Найвірогідніше, в разі не проведення винищувальних заходів у цих угіддях, гризуни переходитимуть в озимину. В Степу на незораних полях після збирання врожаю, балках, узбіччях доріг, багаторічніх травах, багаторічніх насадженнях зростає кількість курганчикової миші, На деяких ділянках Запорізької області налічується до 8 курганчіків на 1 га.. Заселено до 70%, що є великою загрозою для посівів озимих зернових та посівів озимого ріпаку.

У зниженні чисельності мишоподібних гризунів, зокрема полівок, важливу роль відіграє система запобіжних заходів. Знешкодження їх в першу чергу досягається вчасною та якісною зяблевою оранкою, яка руйнує нори і знищує кормову базу, при цьому гине або травмується третина дорослих і всі молоді особини гризунів. Наявність 3-5 і більше жилих колоній на гектарі посіву свідчить про загрозу суттєвих пошкоджень рослин та необхідність захисту шляхом застосування родентицидів.

Читати по темі: Осінні загрози для озимих та як їм запобігти — поради експерта.