2 листопада 2020, 18:00, Техніка

Технологію strip-till з сівалкою Claydon починають впроваджувати на Кіровоградщині

Про це йдеться у матеріалі: «Технологія strip-till може стати порятунком в нових кліматичних умовах».

Головний агроном підприємства «Трайдент Кепітал» Юрій Корнєв розповідає, що в умовах постійних посух та непередбачуваних кліматичних змін саме технологія strip-till є найбільш перспективною для рослинництва.

«Запроваджуємо цю технологію свідомо, вона передбачає частковий обробіток ґрунту, смугами. Ось обробляється рядок, і через 30 см ще один обробляється. Міжряддя залишається необробленим. І коли буде волога, вона буде накопичуватися більше в цих конкретних ділянках, і збігатиме в рядки. Тут буде волога в два рази більше накопичуватися. Те, що нам і треба для рослини», — каже Юрій Корнєв.

Звичайно, під нову технологію потрібна дещо інша техніка, ніж та, що раніше використовувалась у господарстві. Юрій Корнєв каже, що вони одразу звернули увагу на сівалку Claydon.

«Із застосуванням сівалки Claydon ми ще у 2019 році заклали демо-ділянку на озимій пшениці. Отримали гарну урожайність, вражаючу економію на добривах, на обробітку, виробництво культури виявилось набагато дешевшим. Ця сівалка дозволяє зекономити в агроопераціях, за рахунок відмови від додаткової техніки економія. І що найголовніше, тут задіяний один кваліфікований механізатор, який обслуговує дану сівалку», — розповідає Юрій.

Агроном підкреслює, що це ще й економія на трудових ресурсах. Немає необхідності проводити попередню підготовку ґрунту.

«Сівалка чисто сіє по стерні. Завдяки тому ножу, долоту, який є, і стрильчастій лапі, яка сіє розширений рядок, до 12 см, міжряддя у неї 30 см, дане міжряддя не обробляється, є нерухома частина поля, не зривається, не порушується, не вивітрюється. Обробляється конкретний рядочок шириною 12 см», — стверджує Корнєв.

Читати по темі: Осінні загрози для озимих та як їм запобігти — поради експерта.

Таким чином, міжрядка виходить 18 см. При цьому обробка спрямована саме на глибину.

«Ми зараз обробляємо на глибину до 12 см долото йде. Ще важливим фактором є добрива, які розподіляються при посіві в два яруси. Більш глибинний ярус, на глибину до 12 см, та більш поверхневий безпосередньо на глибину закладання насіння. розподіляємо добрива між цими ярусами у рівному співвідношенні», — пояснює Юрій Корнєв.

Крім того, сівалка дає можливість максимально точно налаштувати усі необхідні параметри: глибину та норму висіву, норми внесення добрив, розподіл їх за ярусами, тощо. Комп’ютер у кабіні дає змогу контролювати усі процеси та вносити зміни безпосередньо при сівбі. Вивчивши переваги та можливості сівалки Claydon на практиці, таки придбали її для свого господарства.

Головний агроном впевнений, що вже скоро на технологію смугового обробітку поступово почнуть переходити й інші аграрії. Вже зараз до нього на поля приїздять сусіди, придивляються до технології, оцінюють стан з вологою, консультуються.