29 жовтня 2020, 10:30, ЗЗР

В Україні цикадки та інші шкідники нищать посіви озимих

У Лісостепу, Поліссі, осередково північних та східних областях Степу протягом звітного періоду утримувалась тепла з істотними опадами та туманами погода, яка сприяла розвитку та шкідливості злакових мух середня чисельність яких становила 5 макс. 8-16 (Одеська обл.) екз. на 100 помахів сачком, попелиць, хлібних блішок у посівах озимих зернових колосових культур.

Найбільш численними у полях виявились цикадки. Заселеність озимини цими комахами становила 85-100% обстежених площ за середньої чисельності 2-6, макс. 10-15 екз на 100 п.с. (Запорізька, Луганська, Полтавська обл.), ними пошкоджено у слабкому ступені 2-6 макс. 11- 14% рослин.

По видовому складу переважали смугаста, шестикрапкова та городня цикадки. За вищевказаних погодних умов в озимині, розміщеній після стерньових попередників, активізувалось живлення личинок хлібної жужелиці (туруна), які знаходяться в І-ІІ вікових групах та за чисельності 0,2-1, макс.2- 3 екз. на кв.м в осередках підвищеної чисельності (Луганської, Херсонська обл.) пошкодили 1-4% рослин.

В агроценозі озимого ріпаку на 2-10% рослин шкодять несправжні гусениці ріпакового пильщика, капустяна попелиця. Переважно у степових та лісостепових областях хрестоцвітні блішки за чисельності 1-6 екз. на кв.м пошкодили 2-20% рослин (Запорізька, Луганська, Миколаївська обл.). Також у посівах культури живляться гусениці різних віків совок, біланів, жуки ріпакового листоїда, які заселили до 10-25% площ за чисельність 0,5-0,8 макс. 2 екз на кв.м.

Читати по темі: Догляд за посівами озимих зернових восени: акцент на розвиток кореневої системи.