27 жовтня 2020, 16:00, Урожай

Урожайність кукурудзи на Полтавщині б’є антирекорди

Про це пише прес-служба Департаменту АПР Полтавської ОДА.

На сьогодні з кукурудзою на зерно склалась неоднозначна ситуація. Зокрема у періоди сівби та проростання сходів панувала прохолодна погода — низькі середньодобові температури повітря у 10-12°С та ґрунту — 6-8°С. Тому на більшості площ було отримано зріджені і нерівномірні сходи. Подекуди кукурудзу навіть довелося пересівати. А складні погодні умови що склалися протягом вегетації вплинули на її ріст та розвиток (тривала посуха з середини вегетативного розвитку до початку наливу зерна).

В ході обстежень зафіксовано 1,5 тис. га кукурудзи на зерно на яких рослини взагалі не сформували продуктивний врожай а на інших площах він в межах від 0,5 до 2,5 т/га.

На сьогоднішній день кукурудзу зібрано на площі 300 тис. га, намолочено 1,5 млн тонн зерна, середня урожайність становить 4,98 т/га, що нижче від минулого року на 2,0 т/га.

При цьому в розрізі районів найнижча урожайність кукурудзи відмічається у:

  • Кременчуцькому районі — 1,5 т/га;
  • Кобеляцькому — 2,5 т/га;
  • Козельщинському — 3,35 т/га;
  • Глобинському — 3,38 т/га.

Найвища врожайність в Гадяцькому — 8,55 т/га, Лохвицькому — 8,09 т/га, а також Зіньківському — 7,87 т/га районах.

Читати по темі: Кукурудза-2020: уроки та висновки зі складного сезону.

Очікуваний валовий збір кукурудзи в поточному році становитиме близько 3,3 млн тонн, що менше від минулого року на 1,3 млн тонн. Втрати аграріїв в постраждалих районах можуть бути дещо компенсовані сьогоднішньою ціною на збіжжя. Звичайно якщо вона збережеться на такому рівні і надалі.

В цілому валовий збір зернових культур в цьому році очікується в межах 4,7 млн тонн, проти показника минулого року в 6 млн тонн.

Аграріям області рекомендують впроваджувати волого та енергозберігаючі технології обробітку ґрунту, купувати посухостійкий посівний матеріал, переходити на посів гібридів кукурудзи середньої групи стиглості. Також варто відновлювати потенціал зрошення.

Актуальні та свіжі дані перебігу жнив основних сільгоспкультур дізнавайтесь з карти «Урожай Онлайн 2020». Проект створено в партнерстві з компанією «Суффле Агро Україна».