27 жовтня 2020, 09:00, Насіння

Українська зернова Асоціація озвучила прогнози на врожай зернових та олійних 2020/21 МР

Про це йдеться у матеріалі «Пшениця, жито і ячмінь — урожай 2020 і прогнози на 2021 рік» на Kurkul.com.

Аграрії з усіх областей на початок жовтня вже засіяли озимими зерновими понад 2,2 млн га, або 27% запланованих площ. Так, пшениці посіяли 1,5 млн га, що становить 25% до прогнозу, ячменю — 61,2 тис. га (6%), жита — 28,7 тис. га (22%). Найкраще з посівною справляються в Сумській, Луганській та Житомирській областях.

Загалом, незначне зниження врожаю зернових та олійних у поточному сезоні не змінює зростаючого тренду останніх трьох років, коли ми збирали понад 90 млн. тонн. Тож у перспективі валовий збір зернових в Україні буде наближатися до рекордного показника в 100 млн тонн, — стверджують експерти.

Відмічається, що площі під озимими зменшились не надто суттєво, і у наступному році можна очікувати досить високих валових зборів. Як завжди — усе залежатиме від примх погоди.

При цьому, аграрії Одещини скаржаться на посуху.

«З вологою цьогоріч ще гірше, ніж торік. Трошки дощик побризкав, будем надіятися, що вистачить, аби отримати сходи. А далі все залежатиме від того, як перезимуємо. Якщо за цей період вологи не накопичимо — врожай буде гірший, ніж цьогорічний, однозначно», — розповідає Ігор Шумейко, головний агроном господарства ТОВ «Агролідер ЛТД», що на Одещині.

На Волині ж навпаки, поля заливає дощами.

«В нас по озимині все добре. А от із вологою в нас також проблеми — 4 дні поспіль йдуть дощі. Місцями вже вода стоїть у полі. Наразі не критично, та все ж», — розповідає Микола Лозовицький, агроном ТОВ «Ім. Лесі Українки», що на Волині.

В центральних регіонах ситуація більш збалансована.

«Цього року посів озимих зернових ми вже на 100% завершили. З вологою проблем не маємо. Порівнюючи з попереднім роком, зараз, звісно, набагато краще, тож очікуємо на гарний урожай», — висловив сподівання Валерій Нескроменюк.

Загальний же прогноз по зернових доволі оптимістичний. Так, Українська Зернова Асоціація у 2020/2021 МР прогнозує врожай зернових та олійних культур на рівні 92,6 млн. т (оцінка валового збору врожаю у 2019/2020 МР — 98,3 млн. тонн).

Читати по темі: Складові кращої врожайності в умовах Півдня: обробіток ґрунту, перехід на рідкі добрива, підбір сортів — досвід.

Слідкуйте за посівною озимих і залишайтеся в курсі останніх новин разом з SuperAgronom.com та «Посівна Онлайн 2020/21». Проект створений в партнерстві з компанією BASF.