22 жовтня 2020, 17:00, Технології

Сільгоспвиробники розповіли, як покращити урожайність у складних посушливих умовах

Про це йдеться в матеріалі «Складові кращої врожайності в умовах Півдня: обробіток ґрунту, перехід на рідкі добрива, підбір сортів — досвід» на SuperAgronom.com.

Перше, на що звертають увагу аграрії, даючи рекомендації щодо поліпшення урожайності, це добрива. Відзначається, що сухі добрива не відразу дають віддачу і можуть лежати в землі досить тривалий час, втрачаючи якість та засвоюваність.

«Коли застосовували сухі добрива, почали замислюватись — ми вкладаємо у живлення величезні кошти, а результат значно нижчий, ніж очікуємо. Тому звернули увагу на рідкі. Спочатку використовували КАС. А минулого року дізналися про нові продукти УТК Хімальянс, зокрема, РКД. Ознайомилися з їхньою технологією виробництва і зразу взяли для товарних посівів. Тим більше, що ціна-якість також нас влаштувала», — пояснив Віталій Головко, керівник Агрофірми «Обрій.

Спеціалісти підкреслили, що оскільки ґрунт сухий, максимальна норма висіву не перевищувала 5,5 млн насінин/га, а глибина — 3 см. Одночасно із сівбою відбувалося внесення рідких добрив РКД BlauPhos NPS 8:16+4s у нормі 170 кг.

Другий важливий аспект щодо покращення врожайності — обробіток ґрунту. Віталій розповідає, що останні декілька років Агрофірма відмовилась від оранки і почала застосовувати чизелювання, а під соняшник — глибоке рихлення.

Третій чинник, від якого залежить врожай — вдало вибраний посівний матеріал. Так, в «Обрії» почали переходити на ультра-ранньостиглі сорти озимої пшениці задля більш ефективнішого використання осінньої вологи. За рахунок цього пшениця раніше відновлює вегетацію.

Селекцію використовують як вітчизняну, так і зарубіжну. Зокрема сіяли СН Комбін — ранньостиглу короткостеблову пшеницю. З українських — Смуглянку, Подолянку, Пандію та інші.

«На 1-2 сортах зупинятися не можна, що особливо показав цей сезон. Бо в певні роки іноземна селекція в нас краще виглядає. А в цьому  році її більше пошкодили весняні заморозки, бо зарубіжні сорти раніше починають відновлювати вегетацію. Тоді як вітчизняна селекція менше постраждала. В минулому ж році навпаки було», — розповів Сергій Яланський.

Читати по темі: Біостимулятори для рослин: види, механізми дії, можливості. Чи потрібні біостимулятори культурам?