22 жовтня 2020, 12:00, Технології

Аграріям розповіли про методи визначення потенціалу полів

Про це йдеться в матеріалі «Нові умови — нові рішення. Визначаємо потенціал поля та можливі технологічні прийоми» на SuperAgronom.

Перший метод — це узагальнена проба. Грунт на аналіз береться рівномірно з усього поля, далі він зсипається докупи і направляється до лабораторії. Так спеціалісти дізнаються загальні показники по окремим факторам.

Другий метод більш наукоємний. Поле розбивається на умовні ділянки з яких збираються так звані «усереднені проби». Кожен зібраний матеріал аналізується окремо і власник поля може дізнатись особливості кожної окремої ділянки. Їх розмір залежить від того, яку культуру планується вирощувати, наприклад, для кукурудзи та пшениці можна робити одну пробу на 25-30 га, а ось для картоплі треба звузити розмір кожної ділянки до 5-10 га.

Третій метод відрізняється тим, що до ґрунтового аналізу підключається ще й рельєфний.

«Уявімо ситуацію, що в нас є поле і ми ставимо собі завдання зібрати з нього кілька проб. Перше, над чим ми задумуємось, це що в нас росте на цьому полі. Друге питання — це неоднорідність рельєфу поля: якщо воно знаходиться приблизно на рівномірному схилі і не має ям, лінз і т.д. — це питання одного порядку, якщо рельєф на полі сильно змінюється, на це варто звертати увагу», — розповідає Максим Єлісєєв, співзасновник та генеральний директор AgroOnline.

Цей метод дозволяє більш точно локалізувати проблемні зони. За рахунок нього проводиться близько 95% всіх аналізів.

AgroOnline має власний блок з агрохімічного аналізу, куди завантажуються результати досліджень поля в залежності від методу, яке обрало господарство. Система виконує візуалізацію контуру поля для його дослідження, створює сітку, надає моніторинг по вегетаційному індексу і рельєфності.

Далі вона використовує ці дані для планування операцій на підприємстві — це і живлення рослин, внесення добрив, створення технологічних карт і т.д.

Читати по темі: Прогнозування врожайності кукурудзи за допомогою індексу вегетації та супутникових знімків.