12 жовтня 2020, 14:15, Світ

Дотримання сівозміни стримує розповсюдження кукурудзяного жука у Швейцарії

Діабротика десятиліттями завдає кукурудзяним полям величезної шкоди. Кукурудзяний жук родом з Центральної Америки. Вперше був помічений в США наприкінці 19 століття і з того часу швидко поширюється світом, пише lid.ch.

Хоча в США зустрічається кілька підвидів жука, в Європі наразі виявлено лише одного. У Швейцарії західний кукурудзяний жук вважається карантинним організмом. За його розповсюдженням слідкують за допомогою феромонних пасток, які розміщені по всій площі вирощування кукурудзи в країні. В цьому році в пастки потрапило 769 жуків, більшість з них було виявлено неподалік кордону з Італією.

Проти кукурудзяного жука у Швейцарії передбачені жорсткі заходи контролю. У разі виявлення цього шкідника забороняється вирощувати кукурудзу після кукурудзи в межах 10 км від місця пастки. Оскільки жуки регулярно з'являються неподалік кордону з Італією (Тічино), на даній території суворо дотримуються карантинних заходів.

Той факт, що Швейцарія знаходиться в кращому становищі у порівнянні з іншими країнами, в основному, пов'язаний з дотриманням сівозміни. Без доступу до їжі личинки жука швидко гинуть. Саме тому, як зазначають тамтешні фахівці, сівозміна — один з найпростіших способів контролю шкідника.

У країнах ЄС щодо діабротики правила не такі суворі, як у Швейцарії. Для прикладу, у 2014 році подекуди кукурудзяного жука було виключено з переліку карантинних організмів, що, на жаль, лише посприяло його розповсюдженню. Наприклад, на федеративних землях Баден-Вюртемберг (Німеччина) у 2014 році в пастки потрапило 2,4 тис. жуків, а уже у 2019 році було виявлено 145 тис. особин.

У зв'язку з різким збільшенням діабротики на площі Рейнської рівнини біля Фрайбурга-ім-Брайсгау правила дотримання сівозміни посилили: в деяких районах кукурудзу можна вирощувати лише два роки з трьох поспіль.

Однак, оскільки правила в ЄС в цілому більш м'які, ніж у Швейцарії, фахівці прогнозують подальше посилання шкодочинності діабротики, в першу чергу в регіонах, які межують з Італією.

Читати по темі: Західний кукурудзяний жук (діабротика): як захистити кукурудзу та надовго позбутись шкідника