11 жовтня 2020, 11:00, Світ

Уряд Франції націлений скасувати заборону на неонікотиноїди

Про це пише reuters.com.

Пропозиція, що суперечить обіцянці президента Еммануеля Макрона під час його президентської кампанії не змінювати заборони на неонікотиноїди, направлено на те, щоб допомогти цукровій промисловості, яка опинилась у складній ситуації.

На Національних зборах Міністр сільського господарства Жюльєн Денорманді заявив, що даний законопроект розроблений для захисту самозабезпеченості Франції цукром і не суперечить цілям захисту навколишнього середовища.

Щоб фермери, у яких в цьому році обсяг виробництва впав в середньому на 15%, зовсім не відмовилися від вирощування цукрових буряків, уряд запропонував дозволити їм використовувати неонікотиноїди до 1 липня 2023 року.

Екологи стверджують, що неонікотиноїди сприяють скороченню популяції бджіл, порушуючи їх відчуття орієнтації і спосіб розмноження. Саме тому екологічні групи розкритикували таке рішення уряду.

«Попри наукові докази і тиск з боку громадськості уряд продовжує заохочувати отруєння ґрунту, тварин і нашої їжі», — йдеться в заяві одного з активістів Greenpeace France.

Згідно з даними Міністерства сільського господарства, у Франції, найбільшому виробнику цукру в Європейському союзі, в цьому році цукровим буряком було засіяно 420 тис. га, що на 5% менше, ніж в минулому році. Середня врожайність знизилась на 11%, а на 30-50% полів зафіксовано ураження вірусною жовтяницею.

Наразі законопроект про скасування заборони на неонікотиноїди надходить в Сенат для проведення другого голосування в нижній палаті.