8 жовтня 2020, 11:10, Технології

В МХП поділились п’ятирічним досвідом використання мікробіологічних деструкторів стерні

Про це йдеться в матеріалах проекту «Ґрунт: рятувальна операція» на Latifundist.com.

У філії «Перспектив», земельний банк якого становить 26 тис. га, деструктори застосовують на чотирьох культурах —  на соняшнику, кукурудзі, озимій пшениці та озимому ріпаку. У виборі препаратів перевагу надають вітчизняним деструкторам виробництва компанії «БТУ-ЦЕНТР».

«Деструктори пожнивних залишків використовуємо з 2015 року. За цей час зіткнулися з проблемою постачання неякісних препаратів, і це в певній мірі стримувало проведення широкомасштабних виробничих досліджень. Причина, яка спонукала до проведення досліджень — необхідність прискорення мінералізації рослинних залишків. Зараз використовуємо деструктори вітчизняного виробника — «БТУ-ЦЕНТР». Вони повністю відповідають нашим запитам за якісними і кількісними показниками», — розповів заступник керівника агрономічного відділу МХП Віктор Добровольський.

Зі слів головного агронома філії «Перспектив» Михайла Скорейка, визначення необхідної кількості деструктора і його внесення проводиться в присутності фахівців «БТУ-ЦЕНТР».

«Для швидкого розкладання пожнивних залишків застосовуємо препарат Екостерн. При внесенні в ґрунт дотримуємось рекомендацій виробника. Зокрема, препарат необхідно швидко внести в ґрунт (повинно бути мінімізовано вплив ультрафіолету, погода повинна бути безвітряна). Обов'язкова умова — наявність вологи. Норма внесення залежить від кількості рослинних залишків, наявності вологи в ґрунті і т.п. Але зазвичай на кукурудзі норма внесення деструкції вище, ніж на озимій пшениці. Вносити можна як навесні під першу культивацію, так і восени під основний обробіток ґрунту», — розповідає Михайло Скорейко.

Головний агроном переконаний, що майбутнє саме за біопрепаратами.

«Застосування біологічних препаратів — це правильний напрямок. Саме тому наша компанія йде на такі проекти. Так, можливо, вони витратні, але ми бачимо за ними майбутнє. Думаю, років через п'ять ми побачимо, як для людства стане нормою застосування біологічних методів боротьби з шкідниками. Адже всі хочуть вживати продукти, максимально наближені до натуральних», — переконаний Михайло Скорейко.

Читати по темі: Деструктор — необхідний елемент технології вирощування. Препарат ЕКОСТЕРН: як, чому та навіщо?