2 жовтня 2020, 16:00, Посівна

Посівні площі під озимими культурами в Україні скоротяться на 5% — прогноз

Про це з посиланням на дані Мінекономіки пише ІА «АПК-Інформ».

Зазначається, що основним чинником скорочення посівних площ під озимими є дефіцит вологи в ґрунті в серпні-вересні поточного року на більшій частині країни.

Зокрема, озимою пшеницею планується засіяти 6,1 млн га, що на 5% нижче за показник 2019 року і є мінімальним показником за останні 4 роки.

«В основних областях вирощування зернової, Запорізькій та Одеській, посівні площі під культурою можуть скоротитися на 3% і 10% — до 651 тис. га і 520 тис. га відповідно. У той же час площі під озимою пшеницею в Дніпропетровській області можуть знизитися лише на 1,6 тис. га — до 502 тис. га», — йдеться в повідомленні.

Посіви озимого ячменю планується розмістити на площі трохи більше 946 тис. га, що на 10% нижче за показник попереднього року.

«Традиційно основними областями вирощування даної зернової є Одеська та Миколаївська. Так, в Одеській області планується засіяти ячменем 240 тис. га, що на 11% поступається показнику 2019 року. У Миколаївській області площа під озимим ячменем може скласти 200 тис. га, скорочення щодо показника попереднього року становитиме 9%», — свідчать дані прогнозу.

Що стосується озимого жита, то прогнозована площа сівби даної зернової становить 132 тис. га і практично відповідає показнику попередньої посівної кампанії. При цьому основні області вирощування даної культури в Україні (Чернігівська, Волинська та Рівненська) сумарно можуть збільшити площі під озимою зерновою на 4% — до 65,6 тис. га, тоді як інші регіони планують істотно скоротити її посіви.