30 вересня 2020, 09:23, Урожай

Через розповсюдження філодій господарство на Волині зазнало значних втрат врожаю соняшнику

Загалом в межах господарства соняшником цьогоріч засіяли 120 га площ. Про це у матеріалі на SuperAgronom.com розповіла Юлія Кротач, агроном ТОВ «Руслан-Агро».

«Конкретно під соняшник у нас відведено 120 га, усю цю площу засіваємо зазвичай одним гібридом. Минулого року це був гібрид П63ЛЕ113. А от цього року вирішили спробувати високоврожайний гібрид, з високим потенціалом, НК Конді», — розповідає Юлія Кротач.

Проте, як зазначає агроном, після збирання врожаю виявилося, що отримати заплановану продуктивність не вийшло. Ба більше, господарство зазнало суттєвих збитків від вирощування соняшнику.

Читати по темі: Аграрії нарікають на розповсюдження філодій у посівах соняшнику гібридів Syngenta

«Цей соняшник ми вже зібрали, отримали на деяких ділянках 2,5 т/га, на деяких взагалі 2 т/га, на деяких до 3 т/га, залежно від того, наскільки ці ділянки були уражені. Але основна проблема в тому, що потенціал даного гібриду 4-5 т/га, він має бути високопродуктивним і давати набагато вищий урожай. І коли ми зібрали, я відбирала пробу насіння, і з тієї проби половина насіння просто недозріле, побіліле, тобто воно навіть повністю не змогло налитися. Зараз ми його досушуємо, тому що через незрілість насіння має дуже високу вологість. Далі будемо думати, як його тепер реалізовувати, здавати в лабораторію. Думаю, реалізувати його буде важко, оскільки близько 50% насіння недозрілого», — ділиться Юлія Кротач.

За словами агронома, подібну ситуацію саме з гібридом НК Конді цьогоріч спостерігають і інші фермери регіону.

«У наших знайомих була така ж ситуація з цим гібридом. Але вони вирощували і інші гібриди соняшнику, на яких такої проблеми не було, тому постраждали від неврожаю дещо менше. Причому ураження філодіями характерне для цьогорічної партії насіння, яке нам продали. Залишки минулорічної партії гібриду НК Конді, висіяні на демо-ділянці, такого масового ураження не показали», — зауважила агроном ТОВ «Руслан-Агро».

Філодіями найбільше уражений соняшник гібридів Syngenta — результати опитування