29 вересня 2020, 12:25, Урожай

Врожай пізніх яблук в Україні не знизиться, проте якість плодів постраждає — УПОА

Про це свідчать дані аналітиків «Української плодоовочевої асоціації».

Повідомляється, що в середині липня українські садівники реалізовували перші партії яблук за 20-22 грн/кг.  На сьогоднішній день середні гуртові ціни на яблука в Україні коливаються в межах 11-13 грн/кг. Для порівняння, ще на початку вересня виробники яблук реалізовували свою продукцію на 15-20% дорожче.

Аналітики Української плодоовочевої асоціації вважають, що через сильні дощі влітку, в цьому сезоні буде зібрана значна частина яблук невисокої якості, тобто таких, які не можуть довго зберігатися. Відповідно, фермери, намагатимуться реалізувати таку продукцію якомога швидше. Таким чином, прогнозується, що найближчим часом ціни на яблука на внутрішньому ринку будуть знижуватися.

Разом з тим, варто зазначити, що наразі ціни на яблука в Україні є найвищими щонайменше за останні 3 роки. В аналогічний період 2019 року місцеві яблука реалізовувалися в середньому на 1-1,5 грн дешевше ніж сьогодні, а наприкінці вересня 2018 року українські садівники відвантажували десертні яблука в середньому по 7-8 грн/кг.