27 вересня 2020, 09:00, Технології

На Львівщині садівник вирощує одну з найбільших в Україні плантацій чорного горіха

Як зазначає фермер, 1 грам чорного горіха заміняє 50 грамів лимону, як вітамін С. Також цей горіх унікальний тим, що деревина з нього дуже вартісна. Продає саджанці — клієнтам з Австрії. За 1 саджанець — 11 євро, пише lviv1256.com.

«Стовбур дозріє до збуту років за тридцять, але бізнес вигідний. З 1 га можна добути 600 кубів деревини. За 1 куб деревини можна заробити в середньому 5000 євро, а це близько 3 млн євро/га», — розповідає садівник.

В чоловіка чи не найбільша плантація чорного горіха в Україні — майже 40 га. Вирощує їх тут особливим способом — вирощує їх на білих трюфелях.

«За рік отримав приріст саджанців горіха у 60 см. Гриби, які поселяються на корінні рослин, стають ніби його продовженням. Допомагають засвоювати поживні речовини, якщо є потреба, забезпечують вологою, а ще виділяють невелику кількість антибіотиків, відновлюють ґрунт та збільшують урожай щонайменше на 30-40%», — йдеться в повідомленні.

На плантаціях самих лише горіхів десятки видів. 70% саджанців продає на вітчизняний ринок, а решту за межі країни. А ще вирощує смородину, малину, порічку і аґрус з кущових. Також є сливи, абрикоси, персики, черешні, груші, та 62 види яблунь.