21 вересня 2020, 08:00, Посівна

Достатньо зволожені по Україні менше чверті сільгоспземель — Укргідрометеоцентр

Про це свідчать дані аналізу агрометеорологічних умов та стану посівів сільськогосподарських культур, опубліковані на сайті НААН.

За даними Інституту рослинництва імені В.Я.Юр’єва НААН запаси продуктивної вологи (станом на 17 вересня) у шарі ґрунту 0-10 см становили лише 1 мм, а в шарі ґрунту 0-20 см – 2-5 мм. На переважній більшості території Харківської області 10-ти сантиметровий і орний шар ґрунту зовсім сухі.

Запаси продуктивної вологи в орному шарі ґрунту на більшості площ Київської області, призначених під сівбу озимих культур, за даними ННЦ «Інститут землеробства НААН» були також у межах недостатніх та незадовільних і становили 1-11 мм.

«Такі погодні умови малосприятливі для проведення сівби озимих культур в оптимальні строки, але на думку вчених, при сівбі озимих культур після 25 вересня існує ймовірність того, що рослини через недостатню кількість тепла закінчать осінню вегетацію слаборозвиненими, у початкових фазах розвитку («проростання зерна», «сходи»). Озимі, які буде посіяно в оптимальні строки у ґрунт з достатньою вологозабезпеченістю, встигнуть добре укорінитися до настання зимового періоду. Такі рослини у подальшому добре використають поживні речовини, вологу, менше пошкодяться шкідниками та хворобами», — йдеться в повідомленні.

Незадовільні умови у цьому році склалися і для росту та розвитку посівів ріпаку озимого, який вже було посіяно. Місцями на серпневих посівах цієї культури, де вже з’явилися сходи, відмічалося незвичайне для осені явище — в’янення рослин. Посіви ріпаку озимого мають в основному нерівномірні сходи.

Актуальну та точну метеокартину на ваших полях дізнавайтесь з даних сервісу агропогоди «Метео Фарм».