15 вересня 2020, 13:10, Україна

Початок осені в України видався спекотним та посушливим — Метео Фарм

За даними моніторингу Метео Фарм, максимально температура повітря підіймалась до +37°С на Півдні, в Дніпровській, Кіровоградській та Черкаській областях. Мінімально температура опускалась до +6°С у Волинській області. Загалом на всій території країни мінімальні температури коливались від +7 до +9°С.

Made with Flourish

На початку декади дощило на Заході, згодом циклон перемістився на північні, центральні та південні області. Лише 9-10 вересня на всій території України було сухо. Незважаючи на те, що опади супроводжувались майже протягом усієї декади, вони були досить мізерними та незначними. В результаті на Сході, Півдні, Центрі, а також в Київській, Сумській, Івано-Франківській, Рівненській, Тернопільській, Хмельницькій та Чернівецькій областях було зафіксовано дуже сильну посуху, показник ГТК становив лише 0,0-0,4.В Житомирській, Чернігівській та Закарпатській областях ГТК склав 0,4-0,5, що вказує на сильну посуху.

Made with Flourish

Найбільша кількість активних та ефективних температур накопичено на півдні. Лідером в накопичені активних та ефективних температур залишається Херсонська область, саме в цій області сума активних температур склала 3177°С, сума ефективних температур досягла 1747. Найменшу кількість активних та ефективних температур накопичено у Львівській області, сума активних температур тут скала 2432°С, сума ефективних температур дорівнює 1002°С. Докладно прослідкувати за накопиченням температур в тій чи іншій області можливо розглянувши діаграму представлену нижче.

Середньодобова температура ґрунту на Заході коливалась від +17 до +19°С, в північних областях +19…+20°С. В центральних областях середньодобова температура ґрунту становила +21…+24°С, на Сході — +22…+24°С. В південних областях — +23…+25°С.

Показники рівня зволоження ґрунту поступово знижуються. Значення вологості ґрунту значно знизились у порівнянні з попереднім періодом. Найнижчий показник вологості ґрунту 7-9% на Сході, в Запорізькій, Миколаївській, Одеській, Дніпровській, Кіровоградській та Черкаській областях. Також занизькі показники 10-15% панують на Півночі, в Чернівецькій, Херсонській, Вінницькій та Полтавській областях. Краще зволожені землі залишаються на Заході 15- 20%, за винятком Чернівецької області.

Made with Flourish

Рівень зволоження повітря за першу декаду вересня також опустився. На Сході цей показник становив 34-35%, в центральних областях — 36-52%. В південних областях — 42-48%, на Півночі — 44-63%. Краще насичене вологою повітря на Заході — 59-74%. Значення вологості повітря 2019 року перевищили показники 2020 року, винятком стали Житомирська та Київська області, а також західні області.

Середня швидкість вітру за звітний період коливалась в межах 3-5 м/с. Атмосферний тиск – 760-764 мм.рт.ст.

Актуальну та точну метеокартину на ваших полях дізнавайтесь з даних сервісу агропогоди «Метео Фарм».